Hlavní obsah

Sobotka: Česko má plyn na víc než 100 dní, na výpadek z Ruska jsme připraveni

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká republika je připravena na případné omezení dodávek plynu z Ruska přes Ukrajinu. Řekl to po jednání předsednictva Bezpečnostní rady státu premiér Bohuslav Sobotka. ČR má podle něj zásoby plynu na více než sto dní.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek po zasedání předsednictva Bezpečnostní rady státu

Článek

„Česká republika je na eventuální problém z hlediska dodávek plynu skrz ukrajinské území připravena,“ konstatoval Sobotka. Dodal, že domácí zásoby plynu by vystačily na pokrytí tuzemské spotřeby v létě na víc než sto dní, což by poskytlo dostatek prostoru na zajištění dodávek jinými směry.

Ujistil, že České republice výpadek bezprostředně nehrozí. „Nemáme důvod si myslet, že by Rusko chtělo narušit dodávky plynu do Evropy. Nemá na to důvody ani ekonomické, ani politické,“ uvedl.

Nicméně je reálné omezení dodávek plynu z Ruska na Ukrajinu, a to od 1. července.

„Očekáváme možné riziko ve vztahu mezi Ruskem a Ukrajinou,“ řekl. To by mohlo určitým způsobem ovlivnit i dodávky plynu dál do Evropy, neboť by bylo nutné nasmlouvat nové koridory.

Třetina plynu z Norska

Jak ale doplnil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, už nyní odebírá Česká republika třetinu plynu z Norska a dvě třetiny z Ruska. „Z hlediska občanů a firem České republice nehrozí žádný okamžitý problém,“ ujistil.

Předsednictvo bezpečnostní rady, které se sešlo v reakci na nedávné jednání premiérů Visegrádské čtyřky, nicméně pověřilo Mládka, aby se problémem zabýval a byl v kontaktu s ostatními zeměmi Visegrádu.

Předsednictvo na svém úterním večerním jednání nastínilo i možnou pomoc Slovensku, které by v případě zastavení dodávek plynu z Ruska do Ukrajiny mohlo být tímto výpadkem výrazně zasaženo. „Česká republika by prostřednictvím plynovodů, které vedou do Německa, byla schopna v rámci kapacity těchto plynovodů Slovensku pomoci,“ řekl Sobotka.

Reklama

Související témata:

Související články

Putin hrozí Evropě zastavením dodávek plynu

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek sdělil několika evropským státům, že od června zastaví dodávky plynu do Evropy, pokud Ukrajina nesplatí svůj plynový...

Výběr článků

Načítám