Hlavní obsah

Sobotka čelí přestupkovému řízení kvůli Babišovi

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bohuslav Sobotka je sotva čtvrt roku premiérem, a už se musí vypořádat s přestupkovým řízením kvůli sestavení vlády. Provinit se měl tím, že vzal do svého kabinetu jako ministra financí Andreje Babiše (ANO), aniž by si od něj vyžádal lustrační osvědčení. Sobotka vinu popírá, přestupkovému řízení se však nebrání.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka s ministrem financí Andrejem Babišem na schůzi vlády

Článek

Na Úřad Městské části Praha 1 dorazila v minulých dnech žádost o projednání přestupku proti lustračnímu zákonu, kterého se měl dopustit Bohuslav Sobotka tím, že navrhl prezidentovi jmenovat Babiše jako ministra, aniž by od něj měl negativní lustrační osvědčení.

Právě u Babiše přitom existovaly pochybnosti, zda negativní lustrační osvědčení získá, neboť nadále vede na Slovensku soudní spor o to, zda, případně na jaké úrovni spolupracoval s komunistickou Státní bezpečností. Prezident Miloš Zeman stanovil pro jeho jmenování podmínku, že musí ve Sněmovně projít prvním čtením zákon o státní službě. Tak se také stalo.

Podle Sobotky, kterému by za případný přestupek mohly hrozit pokuta nebo napomenutí, se jedná o daň za vznik vlády.

„Podnět občana kvůli údajnému přestupku je daní za vznik vlády. Pan Babiš o lustrační osvědčení nepožádal, a žádné tedy neměl. Pokud bych ho na ministra nenavrhl, novou vládu bychom neměli a zmítali bychom se po volbách v politické nestabilitě. V současné Sněmovně jiná smysluplná varianta než stávající vládní koalice neexistuje,“ řekl Novinkám.

Související témata

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Foto: archiv, Právo

Ano, politické hnutí

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš

Poslaneckou imunitou se krýt nehodlá a podstoupí přestupkové řízení. „Podle mého názoru jsem se návrhem přestupku nedopustil. Rozhodnutí však bude muset učinit příslušný správní orgán,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám