Hlavní obsah

Sobotka: Bělohradský pomůže překonat řevnivost mezi ČSSD a zelenými

– Praha
Právo, kab

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a předseda zelených Matěj Stropnický v úterý představili společného kandidáta do Senátu na Praze 6, filozofa Václava Bělohradského. Podle Sobotky pomůže překonat řevnivost mezi oběma stranami.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Bělohradský

Článek

„Ta kandidatura je snaha překonat stranickou řevnivost a partajničení, kterého je naše politická scéna plná,“ uvedl premiér. Připomněl, že ČSSD a zelení již měli v minulosti společné kandidáty do Senátu: lékařku Ivanu Cabrnochovou a vysokoškolského pedagoga Martina Potůčka.

Bělohradský se však dlouho kandidatuře bránil. „Přemlouvali jsme ho a museli jsme ho relativně dlouho přemlouvat, aby naši nabídku zvážil. Senát není jen o politických stranách, ale o osobnostech. Nabízíme osobnost, která má široký rozhled, široké bohaté zkušenosti a silný názor. Takoví lidé, jako je pan profesor Bělohradský, do Senátu patří,“ řekl Sobotka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Za rozhodnutí Bělohradského kandidovat je vděčný i Stropnický. „Filozofové by neměli svět pouze analyzovat, ale také měnit. A proto jsme oslovili filozofa, který je nejpovolanější, nejen v České republice, ale i v Evropě,“ prohlásil šéf zelených.

„Je to proto, abychom vyjádřili možnost spolupráce mezi zelenými a sociální demokracií pod vedením právě Bohuslava Sobotky. Ne s každou částí sociální demokracie umí zelení spolupracovat snadno, rádi bychom však tu věc nevzdávali,“ dodal.

Bělohradský považuje spolupráci zelené a oranžové partaje za přirozenou. „Vidím ve spolupráci sociálnědemokratických a zelených stran nejnadějnější směr vývoje demokratického reformismu v době, kdy rozhodující otázkou jsou dopady lidských aktivit jak na druhé lidi, tak na planetu Zemi,“ prohlásil.

Dvacáté století bylo podle jeho mínění stoletím „rudé otázky“ – vztahu kapitálu a práce a dělby o rostoucí bohatství. Nadcházející století je však podle filozofa stoletím „zelené otázky“.

Skoncujme s blbou náladou, vyzývá filozof

„V jednom ohledu je moje kandidatura zvláště problematická, to voličům nechci zatajit: Budu schopen překonat propast mezi profesorskými teoriemi a politickou praxí? Zdá se mi ale, že na rozdíl od Poslanecké sněmovny, kde se formuje 'vůle lidu', Senát pečuje spíše o to, aby se ta vůle nedostala do rozporu s demokratickými institucemi, jak nás učil Petr Pithart,“ prohlásil Bělohradský.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Matěj Stropnický

„Ačkoli se právem o mně říká, že všechna ohrožení demokracie relativizuji, jedno ohrožení přece jen v Česku vidím jako absolutní: je jím věčně blbá, až destruktivní nálada, která všude chce vidět jen samé spiknutí a korupci,“ dodal kandidát do Senátu.

Protikandidáty uznává

Podle jeho názoru by Češi měli být hrdí na to, kam se demokracie za poslední čtvrt století posunula. Volby do Senátu pro něj znamenají spíš přátelskou soutěž - všech svých protikandidátů si totiž váží. Kandidát TOP 09 Jiří Růžička je podle něj člověk, který skvěle řídí jedno z nejlepších gymnázií v zemi (Gymnázium Jana Keplera -  pozn. red.), kandidátovi za ANO Vlastimilu Harapesovi zase dává k dobru, že proslavil Českou republiku tancem po celé Evropě, a Františka „Čuňase“ Stárka (za ODS) si váží za to, že jako disident prokázal „odvahu odporovat zlu i za cenu věznění“.

„Často jsme káráni za to, že jsme se nevyrovnali s naší minulostí. Neznám nikoho, kdo by se s ní vyrovnal, třísky z minulosti budí ze snu jak všechny jednotlivce, tak i všechny národy. Jak dokazuje věčná česká 'blbá nálada', neumíme se vyrovnat spíše s naší současností, s tím totiž, že je mnohem lepší než minulost,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám