Hlavní obsah

Sobotka: Babišův návrh k EET nemá naši důvěru

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) nepřesvědčil sociální demokracii o svém nápadu vyjmout z elektronické evidence tržeb (EET) podnikatele vydělávající pod 250 tisíc korun ročně. Nemá to naši důvěru, prohlásil po jednání vlády premiér a šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva premiér Bohuslav Sobotka a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (oba ČSSD)

Článek

Vláda řešila Babišův návrh asi hodinu. Diskuse byla podle některých vzrušená a živá, ale bez výsledku.

„Řešení, které navrhuje ministerstvo financí, nemá naši důvěru. Ten návrh přichází pozdě a znovu otevírá diskuzi o EET,“ uvedl po jednání kabinetu Sobotka. „Nepředpokládám, že bychom ten návrh podpořili. Nechceme dělat z EET trhací kalendář,“ doplnil.

ČSSD prý podporuje spuštění evidence podle harmonogramu. „Na jednání vlády jsem sdělil naše stanovisko, nechceme výjimky a nové nerovnosti,“ stojí si za svým Sobotka.

EET není ohroženo, tvrdí Babiš

Babiš mu během tiskové konference oponoval s tím, že se nejedná o žádnou výjimku a že EET běží podle plánu. „Není to výjimka, je to možnost požádat o paušální daň. Není pravda, že je něco ohroženo. To se šíří nějaké poplašné zprávy,“ konstatoval Babiš.

Šéf státní kasy hodlá předložit pozměňovací návrh k balíčku daňových zákonů, které bude ve středu projednávat Sněmovna. „Je to poslední možnost, jak navrhnout tuto změnu,“ tvrdí Babiš. Dodal, že chce těm nejmenším živnostníkům zjednodušit pravidla.

Pan ministr Babiš před spuštěním objevil 89letou babičku v Kladně
Jan Mládek (ČSSD), ministr průmyslu

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) prohlásil, že debata byla hořká. „Ministerstvo financí nedodalo hlubokou analýzu, na koho všeho to může dopadnout. Pan ministr Babiš před spuštěním objevil 89letou babičku v Kladně. Když jsem mu před třemi týdny říkal, že jsou také okrajové skupiny podnikatelů, tak na mě vrčel,“ komentoval Mládek.

Reklama

Výběr článků

Načítám