Hlavní obsah

Sobotka: ANO se snaží politizovat práci policie

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, zpe, kab

Chování hnutí ANO ohledně reorganizace policie je podle pátečního prohlášení premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) v rozporu s respektováním principu nezávislosti policie. Lídr hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš ve čtvrtek uvedl, že v případě rozkladu Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) bude fungování vládní koalice obtížné. Šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta v pátek požádal o odchod do civilu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Odmítám snahy ANO politizovat a destabilizovat práci policie a zcela nepřijatelně zasahovat politicky do jejich vnitřních záležitostí. Chování ANO je v rozporu s respektováním principu nezávislosti policie, zákonnosti a demokratické dělby moci,“ uvedl Sobotka, který je nyní na návštěvě v Moldavsku.

Zopakoval, že reorganizace policie je odborná záležitost, která je v kompetenci policejního prezidenta a ministra vnitra.

„Policii má řídit policejní prezident, státní zastupitelství nejvyšší státní zástupce. Obě tyto složky výkonné moci musí spolupracovat v zájmu boje proti kriminalitě, v zájmu dobrého fungování státu,“ míní premiér.

Záminka pro odchod z koalice

Vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek naznačil, že tlak hnutí ANO vůči reorganizaci policie může být záminkou, která by zdůvodnila odchod z vládní koalice.

„Rád bych vyzval pana plukovníka Šlachtu, aby zvážil svou rezignaci a eventuálně ji stáhnul zpátky,“ řekl Právu Bělobrádek. Na plukovníka se hodlá obrátit prý buď telefonicky, nebo dopisem.

„Systém samozřejmě nepadá s jedním nebo dvěma lidmi. To je v kompetenci policejního prezidenta a ministra vnitra. Ale situace je vyhrocená a rozhodně by neměla být záminkou pro politikaření a beranidlem pro politické cíle. Policie by neměla být rejdištěm politických zájmů,“ dodal.

Nejdůležitější podle vicepremiéra nyní je, aby Útvar pro odhalování organizovaného zločinu dál pokračoval ve vyšetřování kauz. „Principiálně jde o to, aby nebylo narušeno vyšetřování kauz, aby se mohlo pokračovat, protože ono se to buduje léta,“ podotkl.

„Spíše než v dohadovacím jednání by se reorganizace policie měla řešit v orgánech, kam patří. To znamená na vládě, případně Bezpečnostní radě státu,” uvedl Bělobrádek. Ministr vnitra by podle něj měl do konce června připravit zprávu o reorganizaci a jejích záměrech a jasný harmonogram kroků, které budou následovat po 1. červenci. „A vláda by o těchto věcech měla diskutovat,” dodal.

Výběr článků

Načítám