Hlavní obsah

Sníh ztrpčuje řidičům život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní zima jakoby nechtěla polevit. V pátek a v noci na sobotu opět vydatně sněžilo. Silničáři mají plné ruce práce. Víkendový provoz na silnicích je slabý, problémy tak jsou jen ve vyšších polohách.

Článek

S asi pěticentimetrovou vrstvou rozježděného sněhu museli v sobotu dopoledne počítat řidiči na celém území Plzeňského kraje. Jízdě na mokrých vozovkách by proto měli věnovat zvýšenou pozornost. V regionu napadlo přes noc kolem pěti centimetrů nového sněhu, v nejvyšších polohách Šumavy až 20 centimetrů, řekl dispečer krajských silničářů.

Na většině silnic nižších tříd ve středních Čechách ležel ráno sníh. Silničáři nabádají ke zvýšené opatrnosti. Rozbředlý sníh po chemickém ošetření se vyskytuje zejména na Berounsku, Kutnohorsku, Kolínsku, Mělnicku a Kladensku. Ujetá vrstva sněhu krytá posypem se vytvořila na Rakovnicku, Příbramsku a na Praze-západ. Na Benešovsku jsou v místech se zledovatělým sněhem vyjeté koleje, led se objevuje také na Mladoboleslavsku v okolí Benátek nad Jizerou. Informuje o tom ředitelství silnic a dálnic.

Sněhové přeháňky v Ústeckém kraji komplikovaly v noci práci silničářům, všechny sledované komunikace se jim však podařilo udržet sjízdné. V nižších polohách jsou silnice většinou mokré po chemickém posypu, v horských oblastech je na nich uježděná vrstva sněhu krytá posypem. Sjízdné jsou i přístupové komunikace k hraničním přechodům s Německem, všechny podle cizinecké policie fungují a řidiče průběžně odbavují.

V Královéhradeckém kraji napadlo v noci na dnešek až deset centimetrů sněhu. Řidiči proto musí být při jízdě velmi opatrní. Vrstva rozbředlého či ujetého sněhu leží zejména na silnicích nižších tříd. Na silnicích v Orlických horách se mohou tvořit sněhové jazyky a závěje. Teploty se v kraji ráno pohybovaly několik stupňů pod nulou, vyplývá z informací silničářů.

Hlavní silniční tahy v kraji jsou po chemickém ošetření většinou mokré. Výjimkou je Rychnovsko, kde rozbředlý sníh leží i na vozovkách prvních tříd. Podle meteorologů dnes bude zataženo s postupnými sněhovými přeháňkami. Teploty se v kraji budou pohybovat mírně nad bodem mrazu.

Jen se sněhovými řetězy jsou dnes sjízdné některé úseky silnic v Karlovarském kraji. Silničáři doporučují jejich použití na silnici k parkovišti Klínovec a u Pramenů, Louky, Krásna a Podstrání na Karlovarsku. Ostatní silnice v kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, informuje Ředitelství silnic a dálnic.

Teploty se v kraji drží od minus sedmi do minus dvou stupňů, fouká jen slabý vítr. Silnice jsou většinou mokré po sněžení a po chemickém ošetření. V Krušných horách se na silnicích drží vrstva ujetého sněhu, na ostatních silnicích v kraji je vrstva rozbředlého sněhu, kterou silničáři průběžně odklízejí.

Sněžení a silný vítr komplikují dopravu na jihočeských silnicích. Na Šumavě napadlo od pátku až 25 centimetrů sněhu a stále zde sněží. Silný vítr navíc vytváří jazyky a závěje. Silničáři proto doporučují maximální opatrnost a zimní výbavu. Nejhorší situace je na Vimpersku. Tři kamiony uvízly časně ráno v kopci mezi Vimperkem a Kubovou Hutí směrem na hraniční přechod Strážný, řekl cestmistr vimperských silničářů Jaroslav Flachs.

Nejvíce sněhu napadlo podle něj kolem Kvildy, Nových Hutích a Borových Lad. V terénu mají silničáři proto všechnu techniku. "Venku je osm sypačů, deset radlic a sněhová fréza, která prořezává zafoukané cesty. Někde už to ale nestačí, bariéry u silnic jsou až dva a půl metru vysoké," řekl cestmistr.

Silnice v Pardubickém kraji jsou po nočním sněžení se zvýšenou opatrností sjízdné. Rozbředlá vrstva sněhu leží na hlavních tazích i na silnicích nižších tříd. Neprohrnutá byla dnes ráno silnice třetí třídy z Českých Petrovic do Mladkova na Orlickoústecku, protože vjezdu pluhu bránilo špatně odstavené osobní auto, informovali pardubičtí silničáři.

Velký pozor by si měli dát řidiči při jízdě na Hlinecko, kde se na všech silnicích místy tvoří sněhové jazyky. Na Vysokomýtsku leží na silnicích zbytky zledovatělého sněhu, na Třemošnicku si řidiči musí dát pozor na mlhu. Podle meteorologů by se sněhové přeháňky v kraji mohly vyskytovat po celý den.

Na horských silnicích v Libereckém kraji, hlavně na Semilsku a Jablonecku, se musí připravit řidiči na vrstvu najetého sněhu a hluboké vyjeté koleje. Silnice jsou sjízdné, ale motoristé musí dbát na mimořádnou opatrnost. Katastrofické předpovědi meteorologů o přívalech nového sněhu se nevyplnily, v noci ho připadlo jen pár centimetrů.

Problémy i na Moravě

Sjízdnost silnic na Vysočině dnes komplikuje rozbředlý sníh. V noci na dnešek ho napadlo až deset centimetrů. Na většině území kraje je zataženo, někde beze srážek, jinde se sněhovými, či dešťovými přeháňkami. Teplota osciluje kolem bodu mrazu.

Podle zimní služby cestářů si řidiči musejí dát pozor na kluzkou vozovku i na dálnici D1. Od Pelhřimovska po Žďársko je mokrá, někde se zbytky rozbředlého sněhu. Stejná je situace na silnicích prvních tříd udržovaných chemicky, kde navíc sjízdnost komplikují výtluky v asfaltu.

Na ostatních silnicích, zejména v lesních úsecích a vyšších polohách, leží ujetá vrstva do 15 centimetrů s vyjetými kolejemi. Všechny vozovky jsou sjízdné se zvýšenou opatrností.

Opatrní musejí být dnes řidiči zejména na Vsetínsku, kde se v horských oblastech tvoří sněhové jazyky a závěje. Motoristé tam by neměli vyjíždět bez řetězů. Na silnicích ve vyšších polohách také leží uježděná vrstva sněhu vysoká až 15 centimetrů, jsou vyjeté koleje, přes noc napadl další sníh.

Silnice první třídy a hlavní tahy ve Zlínském kraji jsou většinou mokré po chemickém ošetření, na silnicích nižších tříd místy leží sněhová kaše.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám