Hlavní obsah

Sníh zpomaluje provoz na silnicích

ČESKÁ REPUBLIKA

Sníh, který v posledních dvou dnech napadl, značně ztížil dopravu v některých místech ČR. Řidiči musí být opatrní zejména na horách, kde by výměna turistů a rodin dětmi, které mají jarní prazdniny, mohla dělat problémy. Několik silnic je stále uzavřeno na Karlovarsku, kde sníh pomáhají odstraňovat vojáci.

Článek

"Dnes ráno by měla jedna část vojáků pomáhat v okolí Nových Hamrů, druhá část se přesunula na Kraslicko, kde odstraňují sníh na Bublavě a okolí," informovala mluvčí krajského úřadu Kateřina Telínová. Kraj v neděli v poledne odvolal kalamitní stav.

"Uzavřeno zůstává jen několik silnic ve Slavkovském lese a na Kraslicku," informuje ředitelství silnic a dálnic. Lidé neprojedou cesty Nová Ves - Louka, Přebuz - Stříbrná, Jindřichovice - Háj na Sokolovsku, Prameny - Mnichov na Chebsku a Oldřichov - Lužec na Karlovarsku.

Řetězy jsou někde nutností

Na většině území už přestalo sněžit, sníh padá jen na některých místech na východě země. Řidiči v této části republiky se také nejčastěji potýkají se sněhovými jazyky a závějemi. Silnice jsou mnohdy kvůli hromadám odstraněného sněhu tak úzké, že dvě osobní auta se vyhnou jen stěží. Hlavní tahy jsou ale průjezdné dobře. Na těch vedlejších leží, především na Vsetínsku, až 25 centimetrů vysoká vrstva ujetého sněhu.

S podobnými problémy se potýká Vysočina, na silnicích nižších tříd se řidiči neobejdou bez sněhových řetězů. Ve ujetém sněhu jsou díry a vyjeté koleje.

Dálnice D1 je přes Českomoravskou vrchovinu sjízdná se zvýšenou pozorností. Místy je vozovka mokrá, někde se zbytky rozbředlého sněhu.

Dva těžce zranění při nehodě

Na Šumavě, kde sníh v pátek odřízl od světa několik obcí, se situace zlepšila, silnice jsou ale kryté vrstvou sněhu a průjezdné jen se sněhovými řetězy. Silničáři také nedoporučují, aby kamióny jezdily na silnici I/39 z Volar do Horní Plané.

V jižních Čechách se také stala vážná dopravní nehoda. Střet aut u Boršova nad Vltavou si vyžádal dvě těžká a dvě lehká zranění.

Ústeckém kraji jsou až na výjimku (cesta Rusová-Výsluní na Chomutovsku) všechy silnice průjezdné. Silničářům se v sobotu odpoledne podařilo zprovoznit i úsek mezi vlakovým nádražím a centrem Měděnce na Chomutovsku, který byl kvůli sněhovým závějím uzavřen od pátku. Na trati navíc uvízla tu lokomotiva s pluhem a průjezd vlaků byl znemožněn.

S opatrností jsou sjízdné i všechny hraniční přechody do Německa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám