Hlavní obsah

Sníh a vítr nadále komplikují řidičům život

ČESKÁ REPUBLIKA

Už druhý den bojují silničáři téměř ve všech krajích České republiky s nebývalou sněhovou nadílkou. Udržování silnic ve sjízdném stavu na mnoha místech komplikuje silný vítr, který na cestách vytváří sněhové jazyky a závěje.

Foto: město Dobruška (archiv)

Letecký snímek zatopené Dobrušky.

Článek

Plzeňském kraji se sněhové jazyky tvoří v otevřených úsecích silnic. Všechny komunikace v kraji jsou sjízdné, cestáři přesto doporučují zvýšenou opatrnost.

Chemicky ošetřené hlavní tahy jsou většinou mokré a holé. Cestáři po celém kraji neustále projíždějí silnice a pluhují nafoukané sněhové jazyky. Místy museli na jejich odstranění nasadit i frézu.

Sněhové jazyky se tvoří zejména ve vyšších polohách Šumavy na Klatovsku, na Tachovsku, severu Plzeňska a v podhůří Brd na jižním Plzeňsku. Na výše položených silnicích zůstává i nadále místy vrstva ujetého zledovatělého sněhu krytého posypem.

V částech Královéhradeckého kraje připadl v noci čerstvý sníh, přesto jsou všechny silnice s opatrností sjízdné. I zde se místy tvoří sněhové jazyky.

Na silnicích první třídy od středních poloh leží zbytky rozbředlého sněhu. Na komunikacích nižších tříd jsou zbytky sněhu po pluhování, nebo sněhová kaše.

Rozbředlý sníh, sněžení, nárazový vítr a sněhové jazyky komplikují řidičům jízdu i ve Středočeském kraji. Silnice jsou sjízdné, ale v řadě míst pouze se zvýšenou opatrností. Na silnicích druhé a třetí třídy zůstává vrstva ujetého sněhu například v okolí Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku, na Benešovsku a na Příbramsku.

Ve východní části kraje, v okolí Prahy i na Kladensku zůstávají na silnicích zbytky rozbředlého sněhu. Nárazový vítr a sněhové jazyky trápí silničáře a řidiče nejvíce v okolí Čelákovic, na Benešovsku a na východě kraje. V těchto oblastech jsou také nejčastější sněhové přeháňky.

Silnice Výsluní-Rusová opět uzavřena

Také v Ústeckém kraji jsou hlavní tahy i silnice nižších tříd sjízdné s opatrností. Výjimkou je úsek cesty druhé třídy Výsluní-Rusová na Chomutovsku, který je od nedělního dopoledne zavátý sněhem. "Čekáme, až se uklidní silný vítr, abychom silnici uvolnili," řekl ČTK dispečer ústecké krajské správy a údržby silnic. Tato cesta byla zavátá již v únoru. Silničářům se ji tehdy podařilo otevřít až po týdnu.

Sněhové srážky dnes komplikují dopravu ve Zlínském kraji. Na Vsetínsku je na silnicích první třídy rozbředlá vrstva sněhu a místy se zde, podobně jako v okrese Kroměříž, tvoří sněhové jazyky. Na Uherskohradišťsku a Zlínsku jsou hlavní tahy po chemickém ošetření holé a mokré.

Na vozovkách druhé a třetí třídy je v okresech Uherské Hradiště, Zlín a Kroměříž rozbředlá vrstva sněhu; na Vsetínsku musejí řidiči počítat s ujetým sněhem s vyjetými kolejemi.

Olomouckém kraji se na některých místech stále tvoří jazyky. Narazit na ně mohou řidiči ve všech oblastech regionu. Kvůli silnému větru a jazykům zůstává i nadále uzavřena cesta mezi Drahany a Nivou na Prostějovsku. Ostatní silnice jsou se zvýšenou opatrností průjezdné. Silničáři museli nad ránem uzavřít kvůli jazykům také cestu mezi Štíty a Herolticemi na Šumpersku. V 07:30 hodin ji však opět zprůjezdnili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám