Hlavní obsah

Sněžení opět trápí řidiče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle Národního dopravního informačního centra Ředitelství silnic a dálnic ČR jsou silnice i dálnice sjízdné, řidičům však na některých místech silničáři doporučují zvýšenou opatrnost. Především ve Středočeském kraji a na jižní Moravě od rána sněží, což může způsobit sníženou viditelnost.

Článek

Většina území středních Čech byla po ránu vystavena sněžení nebo dešti se sněhem. Sníh sice většinou okamžitě taje, silnice ale mohou místy namrzat. Na rychlostních komunikacích a silnicích první třídy na Kladensku a Příbramsku ležely místy zbytky rozbředlého sněhu. Na silnicích druhé a třetí třídy na Benešovsku a Rakovnicku místy stále leží ujetá vrstva zledovatělého sněhu krytá posypem.

Silničáři v Jihočeském kraji varují řidiče před namrzajícími vozovkami zejména ve vyšších polohách Prachaticka. Cestování komplikuje i mlha a drobné sněžení. Také z jihočeských silnic již téměř zmizel sníh, který nahradila voda vytékající ze sněhových hradeb podél cest.

Pardubickém kraji téměř zmizel sníh ze silnic, ale na některých místech mohou řidiči narazit na zledovatělé zbytky. Úseky se zmrzlým sněhem a vyjetými kolejemi, se vyskytují také na Ústeckoorlicku a v Železných horách. Motoristům může znepříjemnit jízdu voda vytékající z tajících sněhových bariér podél silnic. Silničáři hlásí takové případy hlavně z okolí Vysokého Mýta.

Na silnicích ve vyšších polohách Královéhradeckého kraje zůstává místy zledovatělá vrstva uježděného sněhu. Jičínsko, Náchodsko a Hradecko hlásí po ránu opět sněžení. Všechny komunikace jsou ale sjízdné, byť se zvýšenou opatrností.

Ve vyšších polohách Moravskoslezského kraje může řidiče nepříjemně zaskočit namrzající déšť. Na Bruntálsku, v Beskydech i v Jeseníkách drobně mrholí nebo lehce sněží. Srážky místy namrzají i na silnicích prvních tříd. Na silnicích vyšších tříd stále komplikuje jízdu stará zledovatělá vrstva sněhu s vyjetými kolejemi. Na Karvinsku jsou vozovky holé a suché, na některých místech jsou ale vlhké od tajícího sněhu u krajnic a mohou namrzat. Ostražití by měli být řidiči podle dispečerů například v okrajových částech Havířova.

Většinu vozovek Olomouckého kraje ráno opět pokryl sníh. Podle silničářů jsou vozovky sjízdné, motoristy však nabádají ke zvýšené opatrnosti. "Padá nám tady těžký sníh, který hned roztává a na silnicích vytváří břečku. Naštěstí je nad nulou, tak to nenamrzá. Cesty jsou sjízdné se zvýšenou opatrností," řekl dispečer přerovských silničářů. Sněhové přeháňky jsou hlášeny také z Olomoucka a Prostějovska. Naopak severu Olomouckého kraje se sněhové přeháňky vyhnuly.

Na jižní Moravě od rána hustě sněží. Přestože jsou zde všechny vozovky bez větších problémů sjízdné, silničáři vyzývají řidiče k opatrnosti především v lesnatých částech regionu, například na Blanensku, Vyškovsku a Znojemsku. Zde může na některých úsecích silnic II. a III. tříd ležet ještě zledovatělá vrstva sněhu tvořící na vozovkách vyjeté koleje. Místy hrozí kvůli sněžení zhoršená viditelnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám