Hlavní obsah

Sněžení a námraza ztrpčují život řidičům po celém Česku

Sněžení a zbytky sněhu komplikují život řidičům ve všech krajích. Nejhorší je situace v Karlovarském kraji, kde nadále zůstávají nesjízdné některé silnice.

Foto: Pavlíček Luboš, ČTK

Článek

V Karlovarském kraji nadále zůstávají po vydatném středečním sněžení nesjízdné některé silnice třetí třídy. Sněžilo i v noci, ale vítr se už zklidnil. Všechny ostatní komunikace byly ráno průjezdné, i když mnohé z nich jen se zvýšenou opatrností. Podle dispečinku krajský silničářů je nejsložitější situace na hřebenech Krušných hor a ve Slavkovském lese.

V Krušných horách se už podařilo obnovit provoz na silnici mezi Jáchymovem a Božím Darem. Nadále neprůjezdné jsou ale regionální cesty z Božího Daru do Zlatého Kopce a Ryžovny a ve směru na Klínovec. Podle dispečera zimní údržby krajských silničářů Josefa Bulky začnou z těchto úseků odstraňovat frézy sníh, jakmile se utiší vítr, patrně tedy v průběhu dne. "Sníh tak velkým problémem není, horší to bylo s větrem," uvedl Bulka.

V oblasti Slavkovského lesa jsou neprůjezdné cesty v úsecích Podstrání, Čistá a Prameny nebo mezi Krásnem, Čistou a Novou Vsí. Na Sokolovsku je potom uzavřena silnice mezi Jindřichovicemi a Hájem a z Rolavy na Přebuz. Všude je to kvůli závějím. Žádná z těchto komunikací ovšem není z dopravního hlediska mimořádně významná. I v těchto případech platí, že je silničáři prohrnou hned poté, co se vítr uklidní.

Na Vysočině třetím dnem sněží, na silnicích první třídy leží po chemickém ošetření zbytky rozbředlého sněhu. Na vedlejších tazích je vrstva zledovatělého sněhu krytá posypem. Všechny silnice jsou podle zimní služby cestářů se zvýšenou opatrností sjízdné. Teplota vzduchu se drží kolem minus tří stupňů Celsia. Vítr se nad ránem utišil, v nárazech dosahuje maximálně 40 kilometrů v hodině.

Řidiči jedoucí po dálnici D1 Vysočinou musejí počítat se změnou povrchu vozovky. U Humpolce na Pelhřimovsku je mokrá, od Jihlavy k Velkému Meziříčí na ní leží zbytky rozbředlého sněhu, kolem Velké Bíteše na Žďársku je holá a vlhká.

Jízdu se zvýšenou opatrností doporučují silničáři motoristům v Olomouckém kraji. Na severu regionu se místy tvoří sněhové jazyky. Ve vyšších polohách motoristé narazí na rozbředající či ujetý sníh. 

"Sněžení již ustalo, ve výše položených otevřených úsecích se nám ale dělají drobné sněhové jazyky," uvedl dispečer šumperských silničářů. Na rozbředající sníh by si motoristé měli dávat pozor ve vyšších polohách na chemicky udržovaných silnicích na Šumpersku, Jesenicku a Prostějovsku. Na inertně ošetřovaných vozovkách je tam ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

Sněžení a zbytky rozbředlého nebo ujetého sněhu na silnicích mohou komplikovat situaci motoristům na řadě míst Zlínského kraje. Opatrní by měli být především na Vsetínsku, kde sníh leží nejen na silnicích nižších tříd, ale i na hlavních tazích. Na některých jsou navíc vyjeté koleje. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Pozor by si motoristé měli dát i v horských oblastech Beskyd. Ve vyšších polohách leží na vozovkách až pěticentimetrová vrstva nového sněhu, silničáři proto varují před jízdou bez zimní výbavy. Viditelnost navíc snižuje husté sněžení.

Ve středních Čechách místy sněží nebo se vyskytují sněhové přeháňky. Na vozovkách leží rozbředlý sníh, někde mohou být ještě zbytky sněhových jazyků, které silničáři odstraňují. Všechny silnice jsou ale s opatrností sjízdné, informuje Ředitelství silnic a dálnic.

Na zbytky sněhových jazyků mohou řidiči narazit na Benešovsku, Kolínsku, Kutnohorsku, Nymbursku a v okolí Prahy. Dálnice a rychlostní komunikace jsou většinou mokré po chemickém ošetření. Na brněnské D1 mezi 45. až 94. kilometrem a na D5 mezi 28. až 80. kilometrem sněží a na vozovce leží zbytky rozbředlého sněhu. Podobná situace je na rychlostních silnicích R6 a R7.

Sněhové přeháňky opět mohou zhoršovat sjízdnost i na jihočeských cestách. Silničáři řidiče varují před tvorbou sněhových jazyků, vítr může zafoukávat vozovky zejména ve vyšších polohách kraje. Na silnicích nižších tříd udržovaných inertním posypem také zůstává ujetá vrstva sněhu, vyplývá z informací Správy a údržby silnic Jihočeského kraje.

Úsek mezi Volary a Želnavou na Prachaticku na silnici I/39 je sjízdný pouze s řetězy. Hlavní tahy v celém kraji jsou ale jinak většinou po chemickém ošetření holé a mokré.

V Pardubickém kraji ráno stále hrozí od středních poloh tvorba sněhových jazyků. Jde o okres Chrudim, Ústí nad Orlicí i Svitavy. Silničáři zasypané silnice opakovaně projíždějí pluhy. Místy také mohou namrzat mokré vozovky. Informoval o tom Marian Cvrkal ze Správy a údržby silnic Pardubického kraje.

Občasné sněžení komplikuje dopravu v Ústeckém kraji, zejména v jeho západní části. I na silnicích prvních tříd tam leží zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření, vozovky jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Stále je uzavřena silnice druhé třídy na Chomutovsku v úsecích Horní Halže - chata Nástup u Klínovce a Výsluní - Rusová. Kvůli sněhovým přeháňkám je i snížená viditelnost, vyplývá z informací na webu Ředitelství silnic a dálnic

V horských oblastech Královéhradeckého kraje se na silnicích tvoří sněhové jazyky, na komunikacích leží několikacentimetrová vrstva uježděného sněhu. Na některých místech v Krkonoších je zledovatělá. Všechny silnice v kraji jsou však s opatrností sjízdné, vyplývá z informací Správy a údržby silnic Královéhradeckého kraje.

Silnice v nižších polohách jsou mokré po chemickém ošetření, na některých leží zbytky rozbředlého sněhu. Teploty dnes ráno klesly až 11 stupňů Celsia pod bod mrazu. Na Náchodsku a místy Rychnovsku motoristům jízdu komplikuje mlha. Podle meteorologů by dnes mělo v hradeckém kraji sněžit pouze ojediněle, denní teploty vystoupají k bodu mrazu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám