Hlavní obsah

Sněmovna znovu snížila zdanění zaměstnaneckých benefitů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanecká sněmovna přehlasovala veto senátu a znovu schválila zrušení vyššího zdanění zaměstnaneckých výhod. Proti hlasovali poslanci ODS a TOP 09, podpořili ho lidovci, komunisté a sociální demokraté. Sněmovna na žádost vlády schválila minulý týden návrh ve stavu legislativní nouze, aby se tak vyhnula hrozící stávce dopravních odborářů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Eduard Janota (vlevo) s premiérem Janem Fischerem ve Sněmovně

Článek

Novelu zákona nyní posoudí prezident Klaus. Řekl už ale, že ji nepodepíše.

Zrušení vyššího zdanění zaměstnaneckých benefitů poslanci odhlasovali již minulý týden. Předlohu však vrátil do dolní komory Senát, v němž má ODS většinu. Levice ale sehnala podporu 109 hlasů a senátní veto zlomila.

Novela zákona o DPH má vrátit zdaňování výhod na loňskou úroveň. Mezi výhody patří režijní jízdenky, závodní stravování, rekreace, bydlení na ubytovnách nebo rehabilitace. Od letošního ledna se tyto benefity podléhají dani, která se vypočítává z běžné tržní ceny, nikoli z ceny zvýhodněné, jako tomu bylo dříve.  Daň je proto vyšší.

Pokud Sněmovna novelu prosadí i přes případné veto prezidenta, příjmy státu se tím podle některých odhadů sníží až o 730 miliónů korun. Ministerstvo financí naproti tomu uvádělo dopady úpravy na státní rozpočet v řádu desítek miliónů korun.

Kalousek vyprovokoval socialisty

Hlasování předcházely mnohdy emotivní diskuze. Zejména Miroslav Kalousek (TOP 09) zvedl ze židle hned několik poslanců ČSSD, když prohlásil, že nižší benefity si prolobovali zaměstnanci ruku v ruce se svými zaměstnavateli. Zdůraznil, že nižší zdanění v dopravním odvětví je na úkor ostatních sektorů.

Podle Kalouska by všechny výhody včetně poslaneckých benefitů, měly být chápany jako příjmy, tudíž být danitelné. Při té příležitosti si také rýpl do místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, který si z benefitů pořídil sedmimiliónový byt.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach pak v reakci na to označil Kalouska za "známého demagoga“.

Jeho stranický kolega Pavel Němec zpochybnil Kalouskovo někdejší členství u lidovců s tím, že mu snad vůbec nejde o lidi. „Vždyť on je modrej jak Marťan. Pojďme se vsadit, jestli náhodou nemá dneska i modrý trenýrky, já si myslím, že má,“ řekl ve Sněmovně Němec.

Reklama

Výběr článků

Načítám