Hlavní obsah

Sněmovna vydala ke stíhání poslance Borku a Novotného

• Aktualizováno
Novinky, bja

Sněmovna vydala ve čtvrtek k trestnímu stíhání poslance Josefa Novotného (ČSSD) a Jaroslava Borku (KSČM). Vzápětí po rozhodnutí dolní parlamentní komory přestal být Novotný členem sociální demokracie. Oba poslanci by měli být obviněni kvůli kauze Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad, v níž jde o ovlivňování evropských dotací pro Ústecký a Karlovarský kraj. V kauze je už 24 obviněných.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Lídr ČSSD Josef Novotný (ČSSD) a lídr komunistů Jaroslav Borka podepisují koaliční smlouvu o vládě v Karlovarském kraji na další čtyři roky.

Článek

Pro vydání Novotného hlasovalo 68 z 85 přítomných poslanců. Proti bylo pouze šest poslanců ČSSD a jeden člen ODS. Na hlasování se můžete podívat zde. S vydáním Borky souhlasilo 69 zákonodárců. Proti bylo pouze pět zástupců ČSSD a jeden člen ODS. Jak kdo hlasoval, najdete zde.

Předsedkyně mandátového a imunitního výboru Miroslava Němcová (ODS) přiznala, že rozhodnutí Sněmovny očekávala. Je to prý správné rozhodnutí, protože výbor nenašel žádný politický motiv, který by nabourával imunitu poslanců žádostí policie.

„Myslím si, že o vině a nevině může rozhodnout jenom soud. Jsme tu od toho, abychom posoudili, zda žádost o vydání poslanců nebyl nějaký politicky motivovaný akt, který by se vlamoval do zákonodárné moci,” zdůvodnila Němcová.

„Je to poprvé v historii, kdy zahájení o trestním stíhání bylo vyhotoveno dříve, než byli poslanci vydáni ke stíhání,” připomněl zpravodaj a člen mandátového a imunitního výboru Matěj Fichtner (ANO).

Tato Sněmovna rozhodovala o vydání již sedmi lidí

V případu ROP Severozápad jde o ovlivňování evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. V kauze je obviněno už 24 lidí, mezi nimi jsou politici, vysocí úředníci a podnikatelé. Mezi trestně stíhanými je také bývalá ústecká hejtmanka Jana Vaňhová.

Pravomocně odsouzen byl již například bývalý šéf ROP Severozápad Petr Kušnierz za manipulaci s evropskými dotacemi. Ten začal během vyšetřování spolupracovat s policií a upozornil na údajné zapojení dalších 24 lidí, mezi nimi byli i vysoce postavení členové vedení Ústeckého kraje.

Dolní parlamentní komora už v tomto volebním období rozhodovala o vydání sedmi lidí k trestnímu stíhání. Kromě Borky a Novotného to byl, například poslanec Bronislav Schwarz (ANO), Štěpán Stupčuk (ČSSD), exprimátor Bohuslav Svoboda (ODS), poslankyně Alena Nohavová (KSČM) a poslankyně Zuzana Kailová (ČSSD). Pouze v posledním případě zákonodárci rozhodli o nevydání.

Reklama

Výběr článků

Načítám