Hlavní obsah

Sněmovna shodila Okamurův klíčový zákon o přímé volbě starostů

Novinky, Václav Lang
Praha

Poslanci během středečního jednání Sněmovny nenechali nit suchou na stěžejním zákonu hnutí Úsvit, který by zaváděl přímou volbu starostů. Návrh byl zamítnut hned v prvním čtení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomio Okamura na schůzi Sněmovny

Článek

Novelu ústavního zákona, která by zavedla přímou volbu a odvolání starostů, většina poslanců cupovala.

Například poslanec ČSSD Jan Chvojka jej označil za jeden „z největších nedobrých nápadů ve Sněmovně“. Petr Bendl z ODS ho zase nazval hloupým a naznačil, že jediná jeho motivace je přihrát Okamurově hnutí body. „Je to nezodpovědný populismus, o kterém pan Okamura a spol. nic nevědí,“ prohlásil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Okamurovci, byť v tuto chvíli stranicky rozpolcení, se shodně drželi argumentu, že si lidé v České republice přejí přímou volbu starostů. Nejčastěji se zaklínali tím, že je to tak ve vyspělých zemích světa. „Myslím, že bychom tu šanci občanům měli dát,“ řekl Okamura.

Zákon ale nakonec neprošel ani do druhého čtení, jak poslanci Úsvitu navrhovali. Z přítomných 145 zákonodárců jich 95 hlasovalo pro zamítnutí v prvním čtení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám