Hlavní obsah

Sněmovna pustila reformu do druhého čtení

– PRAHA
Novinky, znk

Sněmovna schválila v prvním čtení vládní návrh reformy veřejných financí. Nyní se zákonem budou zabývat sněmovní výbory. Definitivní hlasování se očekává v srpnu. Reformu podpořili kromě všech koaličních poslanců také exposlanci ČSSD Miloš Melčák a Michal Pohanka. Pro zamítnutí návrhu bylo 97 sociálních demokratů a komunistů.

Článek

Poslanci postupně odmítli návrhy na  vrácení zákona k dopracování a na jeho úplné zamítnutí.

Třetí hlasování se týkalo návrhu ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL), aby reformu posoudily výbory rozpočtový, sociální a zdravotnický. Pro bylo 113 poslanců.

Hlavní kritik reformy v řadách ODS Vlastimil Tlustý se hlasování zdržel, tím ale reformu fakticky také podpořil, protože nehlasoval pro zamítnutí.

Topolánek: reformy by dělala každá vláda

"Žádám vás, abyste si ponechali možnost rozhodovat, abyste si ponechali zodpovědnost," snažil se před hlasováním přesvědčit poslance premiér Mirek Topolánek (ODS) a vyslovil přání, aby poslanci byli schopni prosazovat i nepopulární projekty a "neřídili se jen průzkumy veřejného mínění."

"Je to první krok k tomu, abychom uzdravili veřejné finance. Dělala by je i jiná vláda, i Paroubkova, možná jiným způsobem, ale se stejnými cíli," uvedl.

Topolánek se přes odpor opozice a výtky z vlastních řad nebojí toho, že by reforma v konečném hlasování neprošla. "Toho se neobávám," uvedl. Fakt, že oproti původním plánům se Sněmovna vrátí k reformě ne v červenci, ale až v srpnu, podle Topolánka zásadně nezkomplikuje přípravu státního rozpočtu na příští rok.

"Všechny návrhy, které budou zlepšovat tuto normu, která byla připravena za 80 dnů, budu akceptovat, pokud budou mít většinu v Poslanecké sněmovně," řekl.

Paroubek: je to reforma kaviáru

Předseda ČSSD Jiří Paroubek označil během debaty vládní návrh za "reformu Rolls-Royců, kaviáru a šampaňského", šéf komunistů Vojtěch Filip zase mluvil o "deformě".

Podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha je návrh v rozporu s nálezem Ústavního soudu o nepřijatelnosti takzvaných přílepků - tedy novel nesouvisejících s podstatou původního zákona. "A reforma je superpřílepek," prohlásil místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

ČSSD již dříve uvedla, že hodlá na zákon o reformě veřejných financí podat ústavní stížnost. [celá zpráva]

Sněmovna návrh poslala dál po dvoudenní diskuzi. Opozice během ní návrh tvrdě kritizovala, vláda naopak jeho znění před poslanci obhajovala a vysvětlovala nutnost reformy. [celá zpráva]

To, že zákon projde prvním čtením, se očekávalo. Kritici návrhu z řad ODS v čele s Tlustým již předem avizovali, že reformu nepotopí a počkají si na druhé čtení, ve kterém se pokusí prosadit vlastní návrhy na změny. [celá zpráva]

Pro to, aby se návrh dostal do druhého čtení, se vyjádřili i exposlanci ČSSD Michal Pohanka a Miloš Melčák. [celá zpráva]

Kritici daňových, sociálních a zdravotnických změn odmítli podpořit vládní snahu o urychlené projednávání zákona, který tak nebude schválen dříve než v srpnu.

Reklama

Související témata:

Související články

Melčák s Pohankou reformu prozatím nepotopí

Poslanci Miloš Melčák a Michal Pohanka, zvolení za ČSSD, budou ve středečním rozhodování Sněmovny o reformě veřejných financí hlasovat proti jejímu zamítnutí....

Výběr článků

Načítám