Hlavní obsah

Sněmovna podpořila zmírnění majetkového striptýzu pro starosty

Praha
Aktualizováno

Komunální politici by mohli mít o něco snadnější život. Sněmovna ve středu v prvním čtení podpořila novelu, která počítá se zmírněním zákona o střetu zájmů. Znamená to, že část majetkových přiznání starostů a zastupitelů by nemusela být veřejná. Kvůli přísným pravidlům už řada z nich rezignovala, nebo se odmítá účastnit podzimních komunálních voleb.

Foto: archiv Věry Kovářové

Předkladatelka návrhu, poslankyně Věra Kovářová (STAN)

Článek

„Nynější majetková přiznání komunálních politiků na malých obcích jsou jako pozvánka pro zloděje. Jsou anonymně dostupná komukoliv, takže po návratu z dovolené v řadě případů čekalo obecní zastupitele nepříjemné překvapení. Povinnost zveřejňovat majetek mají i blízcí obecních politiků a političek,” upozornila na jeden z hlavních problémů předkladatelka návrhu Věra Kovářová (STAN).

Pes je tedy zakopaný zejména v tom, že řada komunálních politiků za svou práci pro obec nepobírá mzdu a přesto podle přísného zákona musejí přiznávat své příjmy.

Hlavně starostové a zastupitelé menších obcí se nechtějí smířit s tím, že seznam jejich majetku si může na internetu prohlédnout každý, a houfně kvůli tomu rezignují na své funkce, nebo odmítají kandidovat v podzimních komunálních volbách.

Návrh na zmírnění počítá s tím, že by neveřejné byly všechny údaje o závazcích a movitých věcech. Komunální politici by tak zveřejňovali data o příjmech, nemovitostech, cenných papírech a podílech ve firmách. V případě obecních politiků by s výjimkou zastupitelů statutárních měst včetně Prahy nebyly veřejné údaje o příjmech a majetkových výhodách.

„Je to dostatečný signál před komunálními volbami pro všechny kandidáty, že jejich příjmy z jejich zaměstnání nebudou viditelné,“ uvedla Kovářová. Novelu posoudí sněmovní výbory, kterým na to Sněmovna dala pouhých 20 dní místo obvyklých 60.

Reklama

Výběr článků

Načítám