Hlavní obsah

Sněmovna podpořila vládní novelu zákoníku práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sněmovna ve středu v prvním čtení podpořila vládní novelu zákoníku práce, která má odstranit největší chyby současného pracovního kodexu a napomoci liberalizaci pracovního trhu. Pro novelu se vyslovili i poslanci ČSSD a KSČM. Hlasovali pro ni poslanci ze všech stran, proti nebyl žádný hlas. Nyní ji čeká projednávání ve výborech a další čtení.

Článek

Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase (ODS), který novelu uvedl, obsahuje vládní materiál více než 120 novelizačních bodů, které upravují nejen samotný zákoník, ale i další zákony a normy. Nečas řekl, že při projednávání nového zákoníku vznikla řada pochybení, a ty se musí pracně řešit komplikovaným výkladem.

Poslanec KSČM Stanislav Grospič však upozornil na některé body, které podle jeho názoru jdou za rámec technické novely a mohou mít hlubší dopady na trh práce. Jde mimo jiné o zaměstnávání mladistvých do 18 let, kterým se rozšiřuje týdenní pracovní doba z 30 na 40 hodin.

Podle MPSV však nynější ustanovení brání v zaměstnávání mladých s nízkou či žádnou kvalifikací. Grospič se ale domnívá, že to může ovlivnit mzdový vývoj, protože lidé pod 18 let budou mít nižší mzdu a nebudou klást nároky na zaměstnavatele.

Také Alena Páralová (ODS) uvedla řadu nedostatků, na které ji lidé upozorňují a které chce ve druhém čtení řešit. Novelu podpořil i bývalý ministr práce Zdeněk Škromach (ČSSD), podle něj jde je to další krok ke zkvalitnění této normy. Poslanci schválili také zkrácení lhůty pro projednávání ve výborech na 21 dní tak, aby se mohli druhým čtením zabývat již na následující schůzi.

Novela neřeší sporné body

Novela se vyhýbá paragrafům, které jsou předmětem politických sporů i dvou stížností u Ústavního soudu. Většina ustanovení je proto technického rázu. Novelu a předchozí dohodu přivítali i zástupci zaměstnavatelů i odborů.

Nový zákoník loni těsně před volbami prosadila i přes prezidentovo veto ČSSD spolu s komunisty. ODS usilovala o odklad. Představitelé zaměstnavatelů s kodexem nesouhlasili, odbory ho naopak vyžadovaly.

Reklama

Související témata:

Související články

Co změnil nový Zákoník práce

Od začátku roku se firmy v Česku řídí novým Zákoníkem práce. Změny se týkají pěti miliónů lidí. Normu poslanci schválili loni. Ta původní, ač mnohokrát...

Nečas chce, aby mladí mohli pracovat déle

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) předloží ve středu vládě dílčí novelu Zákoníku práce. Ta bude mimo jiné zahrnovat i prodloužení doby, po kterou...

Výběr článků

Načítám