Hlavní obsah

Sněmovna nedělá, ale půl miliardy stranám přiklepla

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ani tři měsíce po volbách není Sněmovna schopna začít naplno pracovat. Ale milióny do stranických pokladen v úterý přece jen schválila.

Článek

Téměř jednomyslně vyhověla žádosti ministerstva financí na vyplacení volebních dotací stranám. Nyní již nic nebrání tomu, aby jim byly peníze na úhradu jejich volebních nákladů poslány. Zákon přiznává těm stranám, které získaly více než 1,5 procenta, za každý hlas stokorunu. Ze stran, které se do Sněmovny nedostaly (volební výsledek byl mezi 1,5 a 5 procenty) má tedy nárok na příspěvek jen SNK-ED.

Ze státní kasy strany dostanou celkem přes půl miliardy korun.

Kolik dostanou za volby (v mil. Kč)
ODS189, 2
ČSSD172, 9
KSČM68, 5
KDU-ČSL38, 7
SZ33, 6
SNK-ED11, 2

Poslanci se dále rozhodli odložit rozdělení do sněmovních výborů až na 12. září, kdy již bude zřejmé, jak bude vypadat nová vláda. Podle toho teprve kluby rozhodnou, koho vyšlou do výborů, v nichž je hlavní těžiště práce zákonodárného sboru. První nominace do výborů již přesto kluby minulý týden udělaly, budou je však muset přepsat. ODS například své lidi nominovala bez ohledu na to, že po jmenování kabinetu Mirka Topolánka by někteří z navržených museli své místo přenechat svým stranickým kolegům.

Např. šéf klubu a kandidát na ministra financí Vlastimil Tlustý mířil do rozpočtového výboru, který léta v minulosti řídil. Martin Říman, o němž šéf ODS uvažoval jako o ministru průmyslu, chtěl být v hospodářském výboru.

Kandidát na ministra spravedlnosti Jiří Pospíšil byl nominován do výboru ústavně právního, Petr Gandalovič, pro kterého má vzniknout ministerstvo pro evropské záležitosti, do stejnojmenného výboru.

Lidovci do výborů nominovali své ministry odstupující vlády. Soc. dem. tak neučinila. Počítá totiž s tím, že po jmenování kabinetu ODS se budou exministři ucházet o místo ve výborech, kde zároveň budou kandidovat i na předsedy. Již dříve se hovořilo o tom, že Bohuslav Sobotka by mohl vést rozpočtový výbor, František Bublan bezpečnostní a David Rath zdravotnický.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám