Hlavní obsah

Sněmovna by měla daňový balíček schválit do 7. listopadu

Praha

Sněmovna by měla daňový balíček schvalovat nejpozději 7. listopadu, aby se stihly legislativní lhůty a začal od ledna spolu s rozpočtem platit. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM) to v neděli řekla šéfka dolní komory Miroslava Němcová (ODS). Poslanci budou o daních jednat na schůzi, která začne v úterý.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová

Článek

Několika zákonodárcům ODS se návrh nelíbí, takže by vláda nemusela mít dost hlasů a mohla by skončit. Podle informací z ODS by se tak o daních mohlo hlasovat až po stranickém kongresu, který skončí 4. listopadu. Opozice je proti odsouvání rozhodování i proti daňovým změnám.

Sněmovna daňový balíček projednala v prvním čtení na minulé schůzi. Zbývající dvě čtení ji čekají na schůzi, která začne 23. října a měla by podle plánu skončit 2. listopadu.

"Ta schůze se může protáhnout za kongres. Mockrát se stalo, že se z dvoutýdenní stala třítýdenní schůze," podotkla Němcová. Podle ní je 7. listopad "kritické datum", aby se vše stihlo. Dodala, že zásadní odklady tedy nejsou možné a kompromis je nutné najít co nejdříve.

Proti návrhu je sedm členů ODS

Podle návrhu by se měla od ledna změnit spodní sazba daně z přidané hodnoty ze 14 na 15 procent a horní z 20 na 21 procent. Počítá s tím i rozpočet na příští rok. Plánovaný růst DPH kritizoval prezident. Proti návrhu se postavilo sedm zákonodárců ODS, chtějí zachování nynějších 14 a 20 procent.

Premiér rebelům navrhl kompromis - sazby 15 a 20 procent. Pokud se nenajde shoda, platila by od ledna jednotná DPH ve výši 17,5 procenta.

Opoziční sociální demokraté jsou proti dalšímu zvyšování DPH i proti odkládání hlasování o balíčku. "O daních by měl rozhodovat parlament, rozhodně nebudeme podporovat, aby si to nejdřív rozmyslela ODS na svém kongresu," uvedl v OVM místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Vládní TOP 09 podle své místopředsedkyně Heleny Langšádlové jako koaliční partner od ODS žádný kompromisní návrh nedostala. Podotkla, že cílem daňového balíčku není zvyšovat daně, ale snižovat schodky a dostat se do roku 2017 k vyrovnanému rozpočtu. Pokud by se snížily příjmy státní pokladny, musely by se o stejnou částku snížit i výdaje, zdůraznila Langšádlová.

Reklama

Výběr článků

Načítám