Hlavní obsah

Sněmovna bude o vydání Babiše a Faltýnka hlasovat v pátek

– Praha
Novinky, zpe

O tom, jestli budou premiér a šéf ANO Andrej Babiš a jeho pravá ruka Jaroslav Faltýnek vydáni k trestnímu stíhání, by se mělo rozhodnout již tento týden v pátek. Na středečním jednání Sněmovny si to odhlasovali poslanci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek

Článek

Šéf Pirátů Ivan Bartoš původně navrhoval, aby Sněmovna rozhodla o vydání šéfů ANO už ve středu ráno, jeho návrh ale podpořilo pouze 79 poslanců, 83 jich bylo proti.

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek konstatoval, že poslanci hnutí ANO chtějí bod zařadit až na pátek, protože do té doby chtějí přesvědčit kolegy z SPD, aby hlasovali pro nevydání.

Většina pak nakonec podpořila návrh Faltýnka, aby se o vydání rozhodlo v pátek ráno. Hlasovalo pro to 182 zákonodárců. Poslanci z hnutí ANO už v úterý deklarovali, že budou hlasovat proti vydání svých šéfů. Babiš s Faltýnkem přitom o vydání sami požádali.

Policie chce Babiše a Faltýnka stíhat kvůli možnému dotačnímu podvodu v kauze Čapí hnízdo. Mandátový a imunitní výbor v úterý doporučil dolní komoře poslance vydat. Stanovisko je však doporučující – o zbavení imunity rozhoduje plénum Sněmovny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám