Hlavní obsah

Sněhu v Česku za týden rapidně ubylo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Množství sněhu na území České republiky se za poslední týden radikálně snížilo. Zatímco k minulému pondělí odhadovali meteorologové jeho množství na více než pět miliard metrů krychlových, nyní předpokládají jeho množství na 2,3 miliardy metrů krychlových. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Galgonek Vladislav, ČTK

První sněženky překvapily kolemjdoucí na trávníku před panelovým domem v olomoucké Čajkovského ulici.

Článek

Na počátku března ležela podle meteorologů souvislá sněhová pokrývka v nadmořských výškách nad 300 až 400 metrů. Odtávání, k němuž došlo díky teplému počasí minulých dnů, se projevilo zejména v nadmořských výškách do 700 metrů, ve vyšších polohách byly změny zanedbatelné, konstatuje pravidelná zpráva ČHMÚ.

Přepočet stávajícího množství sněhu představuje v přepočtu průměrně 29 litrů na metr čtvereční.

V souvislosti s táním sněhu byly v úterý dopoledne zaznamenány stupně povodňové aktivity na více než třech desítkách měřících stanic. Druhý stupeň platil v devět hodin celkem na čtyřech místech, na ostatních profilech se jednalo o stupeň první.

Dvakrát byl druhý stupeň dosažen na řece Moravě, konkrétně ve Strážnici a v Lanžhotě, další na Třebůvce v Lošticích a na Šlapance v Mírovce. Zvýšené hladiny vodohospodáři hlásí také z toků v západních, severních a východních Čechách, na severní a jižní Moravě.

Spíše zima než jaro

Na úterý meteorologové předpovídají polojasno, od jihozápadu oblačno až zataženo, k večeru od západu ubývání oblačnosti. Na jihu by mohlo místy, jinde jen ojediněle sněžit.

V polohách nižších než 400 metrů nad mořem mohou být dešťové srážky. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi třemi až sedmi stupni. Bude vát slabý vítr.

V souvislosti s poklesem teplot  zatím neočekávají meteorologové dramatické zvýšení hladin.

"Do střední Evropy bude v příštích dnech proudit chladnější vzduch od severozápadu až severu, teploty proto budou na našem území připomínat spíše zimu než jaro," uvádí na svém webu ČHMÚ.

Reklama

Související články

Sněhu ubývá, hladiny řek mohou stoupat

Množství sněhu, který leží na území České republiky, oproti minulému týdnu zhruba o desetinu ubylo. V současnosti odhadují meteorologové jeho množství na 5,03...

Výběr článků

Načítám