Hlavní obsah

Smysl mi uniká, říká nejvyšší státní zástupce k reorganizaci policie

Právo, Radim Vaculík

Plánované sloučení elitních policejních útvarů pro boj s organizovaným zločinem a korupcí pod křídla jediného superúřadu nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nepochopil. V rozhovoru pro Právo uvedl, že mu uniká smysl reorganizace, která momentálně štěpí i vládní koalici.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Článek

Baví se s vámi někdo z vedení policie o nynějších plánech na její reorganizaci?

Zhruba před třinácti dny jsem měl setkání s náměstkem (policejního prezidenta Zdeňkem) Laubem, kde mi velice obecně představil tuto svoji vizi. Já jsem nad tím vyjádřil zneklidnění a své negativní stanovisko.

Následně mě asi tři dny nato v obecné rovině informoval pan policejní prezident (Tomáš Tuhý). Mé stanovisko zůstalo neměnné, poněvadž jsem z toho v podstatě nepochopil, jak to všechno má vypadat. A od té doby nic.

Ve středu policie zveřejnila, jak její plány vypadají. Co na to říkáte?

Nepochopil jsem to. Jejich tiskovou konferenci jsem slyšel poté ze záznamu a úplně nevím, jak to myslí. Ve čtvrtek bych měl mít jednání s policejním prezidentem.

Pochopil jste z té tiskové konference vedení policie, anebo vám to policejní prezident vysvětlil, jak to přesně bude i s policejními útvary a jejich rušením či slučováním?

Nic z toho jsem nepochopil, fakt se omlouvám. Asi jsem na to příliš nedůvtipný. Nevzal jsem si z toho nějakou strukturu a už vůbec nějaké termíny nebo zda se bude někdo vybírat či jak to vlastně bude vypadat.

Tohle všechno budete chtít slyšet ve čtvrtek od policejního prezidenta?

Předpokládám, že snad to člověku, který je nejvyšší státní zástupce a který odpovídá v přípravném řízení za trestní řízení, řekne. Mě spíš udivuje, že se to dovídám ve finální fázi.

Když se v roce 2012 a 2013 řešila otázka Národního kriminálního úřadu, tak na to byla ustanovena pracovní skupina, do kte­­ré jezdili lidé ze státního zastu­pitelství, zasedali tam policisté a byli tam i zástupci vnitra.

Hodnotila se všechna pro a pro­ti, a nakonec se to uzavřelo s tím, že to riziko zneužitelnosti, že se to všechno dá na jedno místo, je příliš velké, takže se to odložilo.

Možná půjdu trochu proti proudu, ale myslím si, že nejlepší reforma policie je v současné době nedělat žádnou reformu, protože policie prošla v minulosti tolika reformami, že bychom jí měli dopřát čas, aby si na to zvykla.

Vnímáte v těch reformních plánech nějaké vedlejší úmysly, například ty, o kterých se v posledních dnech hovoří, tedy zrušení ředitelských pos­tů na protikorupční policii (ÚOKFK) a protimafiánském útvaru (ÚOOZ) a zbavení se tamních ředitelů?

Postranní úmysly nevím, ale zatím mi tam prostě uniká smysl toho všeho a nepochopil jsem smysl té změny.

A těch policejních útvarů s celorepublikovou působností je víc. Je to otázka drogovky (Národní protidrogové centrály – pozn. red.), Kriminalistického ústavu, OKTE (Odbor krimi­nalistické techniky – pozn. red.), ÚZČ (Útvar zvláštních činností – pozn. red.) či URNA (Útvar rychlého nasazení – pozn. red.) a dalších útvarů.

Třeba to je někde v nějaké koncepci obsažené, ale já ji – bohužel – neznám.

Doufáte, že ji tedy uslyšíte v nejbližších hodinách a bude to jasnější?

Snad ano. Ta nekomunikace, to je prostě těžké.

Anketa

Měly by se elitní policejní útvary sloučit pod jeden superúřad?
Ano, boj proti zločinu bude efektivnější
4 %
Ne, nebude možné útvary efektivně řídit
92,4 %
Je mi to jedno
3,6 %
Celkem hlasovalo 917 čtenářů.

Související téma:

Foto: Igor Šefr, ČTK

Pavel Zeman

Reklama

Výběr článků

Načítám