Hlavní obsah

Smutek za Václava Havla zakončí rekviem v Chrámu sv. Víta a soukromý obřad

Praha
Aktualizováno

Vyvrcholením pietních aktů na památku zesnulého prezidenta Václava Havla bude páteční bohoslužba v Chrámu svatého Víta na Pražském hradě a rodinný pohřeb. V rámci soukromé části pohřbu zazní i Beethovenova Óda na radost či Modlitba za Martu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lidé si na Hradě připomínali památku Václava Havla.

Článek

V pátek v 9:30 bude rakev s prezidentovými ostatky přenesena vojáky hradní stráže z Vladislavského sálu do chrámu, kde v pravé poledne začne bohoslužba.

S Havlem se jen ve čtvrtek do Vladislavského sálu přišlo rozloučit odhadem 20 až 25 tisíc lidí. Fronta sahala až k Letohrádku královny Anny.

Páteční bohoslužby se vedle rodiny a přátel zesnulého prezidenta zúčastní i vrcholní představitelé českého státu a několik desítek zahraničních hostů. [celá zpráva]

Hlavním celebrantem mše bude arcibiskup pražský Mons. Dominik Duka. V úvodu mše vyslechnou přítomní dopis papeže Benedikta XVI., zazní i úryvek ze Starého zákona z knihy Job, který přednese herec Josef Abrhám.

Stovky lidí se stále chodí loučit se zesnulým prezidentem Václavem HavlemVideo: Novinky

Veřejnost bude moci obřad sledovat v přímém přenosu na velkoplošných obrazovkách, které budou umístěny na II. nádvoří Pražského hradu a na Hradčanském náměstí.

Po skončení mše ve 13:40 zazní projevy prezidenta republiky Václava Klause, ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga a někdejší ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightové.

Poté promluví biskup Václav Malý a rakev s ostatky bude vynesena z katedrály Zlatou branou.

Po smutečním obřadu pozvala prezidentská kancelář tisícovku smutečních hostů na číši vína do Španělského sálu a Rudolfovy galerie Hradu.

Rodinné rozloučení

Po státním pohřbu bude následovat soukromá část. Rakev bude převezena do strašnického krematoria, urna pak bude uložena do rodinné hrobky Havlových na přilehlém Vinohradském hřbitově.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Svíčky pro Václava Havla zakryly Václavské náměstí, lidé uctívají památku i před Havlovým domem v Dělostřelecké uliciVideo: Reuters

Tato část obřadu bude již soukromá, tedy pro rodinu a nejbližší přátele. Termín uložení urny zatím není znám. Podle neoficiálních informací by se tak mělo stát po Vánocích. Soukromého rozloučení ve velké obřadní síni krematoria by se mělo zúčastnit několik stovek lidí. V sále je přitom pouze šedesát míst k sezení.

Zazní Óda na radost i Modlitba pro Martu

O hudební obraz a dramaturgii se stará Michael Kocáb a vdova Dagmar Havlová. Zazní třeba Modlitba pro Martu od Marty Kubišové či Óda na radost, tedy čtvrtá část Deváté symfonie od Ludwiga van Beethovena, jež se používá jako hymna EU, uvedla Sabina Tančevová z Havlovy kanceláře.

"Bude to zřejmě kombinace hudby ze záznamu a něčeho zahraného naživo,“ doplnil Kocáb. Podle Tančevové smuteční hosté dále vyslechnou písně Když jsem já šel tou Putimskou branou, Krásné je žít, Lavička v jasmínu či hudbu z filmu Odcházení, který režíroval Havel podle své divadelní hry.

Předpokládaný průběh státního pohřbu prezidenta Václava Havla
09:30- Rakev s Havlovými ostatky bude přenesena z Vladislavského sálu Pražského hradu do Svatovítské katedrály.
11:30- Za zvuku zvonů Katedrály svatého Víta vyjde z Arcibiskupského paláce na Hradčanech liturgický průvod. Jeho kroky povedou do katedrály, kde již v tuto dobu budou smuteční hosté.
11:45- Příchod prezidenta Václava Klause do katedrály - Zazní část Requiem od Antonína Dvořáka nazvaná Requiem aeternam.
12:00- Lidé po celé republice budou držet minutu ticha k uctění Havlovy památky. - Pražský arcibiskup Dominik Duka zahájí zádušní mši. - Herec Josef Abrhám přečte úryvek z biblické knihy Job. - V průběhu mše přinesou obětní dary sestry z kongregace svatého Karla Boromejského, které o Havla před jeho smrtí pečovaly.
13:40- Mluvčí přednesou smuteční projevy. Promluví prezident Václav Klaus, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a Madeleine Albrightová. - Zazní Svatováclavský chorál. - Havlův přítel biskup Václav Malý přednese smuteční promluvu. - Zazní biblická píseň Antonína Dvořáka Při řekách babylonských. - Rakev bude vynesena z Chrámu svatého Víta.
14:00- Závěr mše doprovodí zpěv modlitby Zdrávas, královno.
Zdroj: ČTK
Související témata:

Výběr článků

Načítám