Hlavní obsah

Smogová situace v Moravskoslezském kraji, vyhlásili regulaci

• Aktualizováno

Meteorologové v neděli po 14. hodině v aglomeraci Ostravska, Karvinska a Frýdecko-Místecka vyhlásili regulaci, od 21:33 platí i pro Třinecko. Podniky musejí přijmout různá opatření, aby ještě více neznečišťovaly ovzduší. Už dopoledne tam meteorologové vyhlásili smogovou situaci. Obojí platí až do odvolání. Důvodem jsou vysoké koncentrace polétavého prachu v ovzduší.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Smogový opar v Ostravě. Ilustrační foto

Článek

Při regulaci některé průmyslové podniky musejí dodržovat regulační opatření včetně omezení výroby. "Alespoň na polovině stanic reprezentativních pro toto území překročil dvanáctihodinový klouzavý průměr koncentrací suspendovaných částic PM10 regulační prahovou hodnotu 150 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu 24 hodin není předpokládán jeho pokles," uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Rozptylové podmínky v kraji se výrazně zhoršily. Imisní limit, který pro průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace polétavého prachu PM10 činí 50 mikrogramů na metr krychlový, byl překročen téměř na všech měřicích stanicích. V Dolní Lutyni-Věřňovicích na Karvinsku, kde byla situace nejhorší, hodnota ráno dosahovala 157 mikrogramů, a limit tak byl překročen více než trojnásobně.

Během dne se situace ještě zhoršila. Aktuální hodinové koncentrace prašného aerosolu vyhodnocovali meteorologové většinou jako velmi špatné. Ve Věřňovicích průměrná denní koncentrace dopoledne stoupla na 211 mikrogramů na metr krychlový, tedy na více než čtyřnásobek povoleného limitu, odpoledne pak klesla na 167 mikrogramů.

Průměrná 24hodinová koncentrace polétavého prachu PM10 (v mikrogramech na metr krychlový):
Měřicí staniceNeděle 20. ledna 07:45Neděle 20. ledna 13:45
Český Těšín73104
Frýdek-Místek3248
Havířov5194
Karviná97147
Ostrava-Fifejdy56108
Ostrava-Mariánské Hory56113
Ostrava-Přívoz70119
Ostrava-Radvanice77119
Ostrava-Zábřeh51100
Opava5155
Rychvald94146
Studénka4861
Třinec-Kanada5060
Třinec-Kosmos5354
Dolní Lutyně-Věřňovice157167
Zdroj: ČHMÚ

"Rozptylové podmínky budou většinou mírně nepříznivé. Průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace prašného aerosolu se budou pohybovat většinou nad hodnotou imisního limitu 50 mikrogramů na metr krychlový, a to i výrazně," uvedli meteorologové ve výhledu na nedělní odpoledne, večer a noc.

V Moravskoslezském kraji je dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi a jedno z nejhorších v Evropě. Smog trápí kraj hlavně na podzim a v zimě. Ke znečištěnému ovzduší přispívá průmysl, doprava, topení v domácnostech i škodliviny ze sousedního Polska.

Meteorologové doporučují lidem, aby omezili pohyb pod širým nebem a zdrželi se venku zvýšené fyzické zátěže spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. "Doporučení platí zejména pro osoby s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starší lidi a malé děti. Doporučujeme maximálně omezit využívání dopravních prostředků se spalovacím motorem a přednostně používat veřejnou dopravu," uvedl ČHMÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám