Hlavní obsah

Smlouva s Vatikánem do voleb nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v úterý sdělil, že soc. dem. nepočítá s ratifikací smlouvy ČR s Vatikánem do červnových voleb. Ministr kultury Vítězslav Jandák přitom začátkem února nevyloučil, že by Sněmovna mohla o smlouvě jednat ještě v tomto volebním období.

Článek

Jandák dostal od špiček soc. dem. za úkol vypracovat novelu církevního zákona, která by opravovala stávající znění. Se současnou podobou církevního zákona nesouhlasí představitelé církví, kterým vadí přílišná státní regulace církevních charit a diakonií.

Předsedu lidovců Miroslava Kalouska však postoj ČSSD nepřekvapil. Posteskl si, že ČSSD kolem církevního zákona vytváří jen mediální mlhu, podle něj místo činů jsou jen sliby. "Jsme jednou z posledních zemích, která nemá tuto mezinárodní smlouvu. Je to především ostuda České republiky," citovala Kalouska ČTK. 

V minulém týdnu se dostal Jandák do sporu i s hlavou katolické církve v ČR kardinálem Miloslavem Vlkem, jenž si stěžoval, že "politici stále slibují, ale nic neplní". "To, co v této době dělám a co jsem řekl, to plním. Ale nemohu to nařídit dvěma stům poslanců, to ať se na mne nezlobí. Nemáme diktaturu," řekl ministr na Vlkovu adresu. Jandák prohlásil, že jej kardinálova slova urazila.

Anketa

Souhlasíte s tím, že smlouvu s Vatikánem předloží do Sněmovny až nová vláda?
ano
75,5 %
ne
24,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 956 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Jandák prosazuje smlouvu s Vatikánem

Ministr kultury Vítězslav Jandák (za ČSSD) učinil vstřícné gesto vůči církvím. Ve Sněmovně slíbil poslancům, že bude prosazovat zrušení sporných pasáží novely...

Výběr článků

Načítám