Hlavní obsah

Šmarda si vyšlápl na Schillerovou

Právo, Karolina Brodníčková

Napjatou atmosféru uvnitř ČSSD nerozptýlily ani vládní prázdniny. Kandidát na ministra kultury a místopředseda soc. dem. Michal Šmarda se kvůli návrhu rozpočtu na příští rok pustil do kritiky ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) a označil ji za Kalouska v sukni.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředseda ČSSD Michal Šmarda

Článek

„Namísto odvážných rozhodnutí a systémových změn přichází nová éra tupých škrtů. To bylo ale přesně to, co nám nejvíc vadilo na Miroslavu Kalouskovi. Ten sice měl odvahu k nepopulárním reformám, ale chyběla mu citlivost, trpělivost, a hlavně schopnost porozumět potřebným. A tak jeho éra neskončila slavně,“ napsal na Facebooku Šmarda.

„A přitom jde jen o to najít odvahu nebýt Kalouskem v sukni,“ dodal v další narážce na ministrování současného šéfa poslanců TOP 09 Kalouska, který stál v čele resortu financí v letech 2007 až 2009 a v letech 2010 až 2013.

Šmardovi vadí, že Schillerová velí k úsporám, ale nepředkládá návrhy reforem. S těmi vyrukoval na Facebooku Šmarda sám.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)

Stát by podle něj mohl uspořit zavedením jednotného inkasního místa, sloučením Generálního finančního ředitelství a Celní správy, snížením počtu vedoucích pracovníků na ministerstvech a zrušením dlouhodobě neobsazených míst.

„Ministerstvo financí by v takových úsporách mělo jít příkladem. Těžko se však nechat vést někým, kdo sám zadává stovky milionů bez řádných soutěží. Těžko však mít důvěru v to, že bude skutečným lídrem úspor ten, kdo má ze všech ministerstev zdaleka nejvyšší průměrný plat zaměstnanců,“ vyčetl Šmarda Schillerové.

„Těžko věřit v upřímnost ministerstva financí, když místo úspor samo bobtná a kyne. Například na ministerstvu kultury přibylo od roku 2013 pouze šest zaměstnanců, zatímco v resortu financí jsou to stovky lidí,“ dodal.

Podle místopředsedy ČSSD není možné tlačit na ministryni práce a místopředsedkyni ČSSD Janu Maláčovou, aby škrtala peníze ve svém resortu, „když pak Alena Schillerová ušetřené peníze utratí za přebujelé úředníky a neprůhledné zakázky“.

Šéfka kasy nechce provizorium

Schillerová Právu napsala, že jí Šmardova kritika nestojí za komentář. „Pouze bych ráda připomněla, že návrh rozpočtu počítá se všemi společnými prioritami koaliční vlády, ať už jde o opětovné navýšení důchodů o 900 korun, zvýšení rodičovského příspěvku na 300 tisíc korun, či růst platů učitelů o deset procent, tak aby v roce 2020 mohl jejich průměrný plat vzrůst na 45 tisíc korun,“ napsala Právu.

Vláda podle ní řeší i „mrtvé duše“ ve státní správě a investice. „Právě proto věřím, že ČSSD záleží na tom, aby tuto zemi neuvrhla do rozpočtového provizoria, což by bylo to nejhorší, co by mohlo občany této země potkat. Znamenalo by to totiž omezení nejen výdajů provozních, ale také investičních a prorůstových, které mají za cíl posunout ČR vpřed,“ dodala Schillerová.

Soc. dem. momentálně s hnutím ANO o podobě rozpočtu na příští rok jedná.

„Paní Schillerová má většinu schůzek k rozpočtu před sebou. Věřím, že se jí podaří najít i s ostatními kolegy z vlády společnou řeč tak, abychom plnili naše společné priority a zároveň zachovali naše veřejné finance ve zdravé kondici. Fakt by mě mrzelo, kdyby sociální demokracie náš rozpočet zbytečně potopila,“ napsal premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli na Facebook.

Reklama

Výběr článků

Načítám