Hlavní obsah

Slůňata lákají do ostravské zoo davy lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Slůňata, nejslavnější přírůstek ostravské zoo, lákají do zahrady davy návštěvníků. Během března stoupla návštěvnost v zoo o 100 procent. Přitom se zde ale vůbec podle chovatelů nemusela narodit. Cesty dvou slonic a jednoho samce totiž původně mohly vést do jiných zahrad.

Slůňata lákají do zoo davy lidíVideo: ČTK

 
Článek

I shodou okolností se ale nakonec protnuly v Ostravě, kde se tak poprvé v historii českých, respektive československých zoo narodilo živé slůně. Nakonec byla hned dvě.

Sloní sameček se v Ostravě narodil v březnu. [celá zpráva]

Téměř přesně po měsíci přišla tento týden na svět i samička. [celá zpráva]

Velký chovatelský úspěch je podle odborníků dílem náhody i výsledkem třicetileté práce chovatelů slonů nejen v Česku, ale i na Slovensku.

Foto: ČTK

Sotva párdenní samičku zatím lze spatřit je se štěstím, kromě chovatelů ji hlídá i matka

"Je to shoda velkých náhod i velké štěstí. Zvířata, se kterými nyní pracujeme, totiž původně v Ostravě skončit neměla," řekl ošetřovatel ostravské sloní skupiny Pavel Zvolánek. Samice Vishesh a Jothi, dceru s matkou, koordinátor chovu sice nejprve určil pro Ostravu, rozhodnutí se ale změnilo, když do hry vstoupila německá zoo.

Slonice tak měly zamířit k západním sousedům. Vše se ale nakonec vyvinulo jinak. "Kolegové v Německu se rozhodli pro chov indických slonů, a slonice se mohly vydat na cestu do Ostravy," vysvětlil Zvolánek.

Není to jen náš úspěch, ale všech chovatelů slonů ze zahrad v Česku i na Slovensku.
chovatel

Dodal, že ani otec obou slůňat - geneticky velmi ceněný Calvin - v Ostravě žít vůbec nemusel. "Nebyl jedinou možností, kterou jsme měli. Mohli jsme si vybrat hned z několika samců. Z několika důvodů jsme se ale rozhodli pro Calvina. Osudy našich slonů tak mohly být jiné. Mohli jsme se starat o úplně jiná zvířata a odchov se nemusel vůbec podařit," řekl.

Foto: ČTK

Za narozením slůňat v Ostravě podle Zvolánka stojí i práce řady dalších kolegů. "Není to jen náš úspěch, ale všech chovatelů slonů ze zahrad v Česku i na Slovensku. Každý nám byl ochotný podat pomocnou ruku. A bez nich bychom tak daleko nikdy nedošli," řekl.

Přijíždějí i z Polska, ale pavilon je uzavřený

Už nyní je ale jasné, že ostravská zoo získala ve slůňatech obrovské lákadlo pro návštěvníky. Už nyní do Ostravy cestují z různých koutů České republiky a také z Polska a Slovenska. Cíleně míří k pavilonu slonů, který je ale zatím stále pro veřejnost uzavřen. Kdo má štěstí, může některé ze slůňat zahlédnout přes prosklené dveře na vzdálenost dvaceti metrů.

Foto: ČTK

Samička, která přišla na svět 12. dubna

"Přijeli jsme až z Brna. Byli jsme zvědaví na malé slony. To, že k nim nemůžeme, nevadí. Důležitější je, aby byli v pohodě. Lidi si můžou počkat," řekla studentka, které ostravskou zahradu navštívila dnes po poledni.

Slůňata se začnou seznamovat

Zájem se už promítl do statistik návštěvnosti. Jen za březen vzrostla o 100 procent. Zatímco loni během března mezi výběhy a pavilony ostravské zoo zavítalo průměrných 13 tisíc lidí, v témže měsíci letos jich bylo téměř 26 tisíc lidí. "A to byl pavilon nepřístupný. Očekáváme, že se zájem ještě zvýší, až lidem umožníme ke slonům přístup," uvedl ošetřovatel obřích chobotnatců.

Foto: ČTK

Chovatelé si slibují, že oba přírůstky přilákají ještě mnohem větší zástupy návštěvníků do zoo, než dosud.

Kdy to bude, ale zatím s určitostí říct nemůže. "Chceme, aby to bylo co nejdříve. Řídit se ale musíme potřebami slonů," řekl. Slůňata, která ještě nemají jména, nyní ale i tak čeká perný program. Kromě seznamování s okolním světem, se nyní budou seznamovat navzájem. Chovatelé totiž chtějí obě matky i s mláďaty spojit. "Je důležité, aby začali všichni fungovat jako jedna skupina, rodina," řekl.

Ošetřovatel ale vzápětí přiznal, že kvůli budování sloní rodiny trochu zapomíná na tu vlastní. V práci nyní tráví i více než 50 procent běžného času. Už druhý měsíc pracuje i s kolegy téměř bez přestávky. Denně se slony tráví i víc jak 12 hodin.

Reklama

Související články

Slůně v Ostravě již pije mléko od své matky

Sloní sameček, který se v pátek brzy ráno narodil v ostravské zoologické zahradě, už začal sám pít mléko od své matky Vishesh. V pátek pokusy přiložit slůně...

Výběr článků

Načítám