Hlavní obsah

Složí Pelikán mandát před hlasováním o důvěře? Uvidíte, vzkázal ministr

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) už stříhá metr své politické kariéry. Jak už dříve oznámil, o ministerský post v nové Babišově vládě nemá zájem a chce se vzdát také poslaneckého mandátu. A právě jeho odchod ze Sněmovny budí rozpaky, až pohoršení. Spekuluje se o tom, že se chce vzdát mandátu ještě před hlasováním o důvěře nové vládě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán v

Článek

Babišovci jeho odchodem sice v dolní komoře neztratí jeden hlas, protože za něj nastoupí jako náhradnice ředitelka neziskové organizace Plus 50 Monika Červíčková, ovšem jeho krok podle názoru některých lze vnímat jako definitivní vale hnutí ANO.

Jako zkušeného právníka ho Babiš povolal do funkce už v minulém volebním období, kdy v březnu 2015 vystřídal Helenu Válkovou, které předtím dělal náměstka. Do stejné funkce byl jmenován i v tomto volebním období.

Na otázku Práva, jestli se rozhodl, kdy se vzdá poslaneckého mandátu, odpověděl Pelikán stručně: „Uvidíte, dozvíte se to včas.“ Stejnou větu zopakoval i na dotaz, zda to bude před, nebo po jednání o důvěře nové Babišově vládě.

Babiš na dotaz Práva, zda má informace o odchodu Pelikána ze Sněmovny, nereagoval.

Pelikán se přitom už v minulých týdnech nechal slyšet, že zůstane řadovým členem ANO a vrátí se k advokacii a k výuce na Právnické fakultě UK.

Svůj ohlášený odchod z politiky zdůvodnil Pelikán názorovým rozchodem s hnutím s tím, že jeho názor je často v menšině. Týká se to zejména vztahu k okamurovcům, o kterých se hovořilo jako o partaji, která by mohla nové vládě v případě neúspěchu referenda soc. dem. krýt záda.

Pelikán se dostal do sporu také s prezidentem Milošem Zemanem kvůli vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

V politice končím, oznámil Pelikán

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) už nebude v další vládě. V politice skončí. Řekl to v rozhovoru pro Aktuálně.cz. Skončit chce i jako poslanec,...

Výběr článků

Načítám