Hlavní obsah

Sloní kluk z Ostravy chřadne, je hubený a málo aktivní

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava
Aktualizováno

První živě narozené slůně v Česku z ostravské zoo ve srovnání s čtrnáctidenní sloní samičkou zatím nepřibývá na váze, je stále drobné a ani není tak aktivní. Sloní sameček přišel na svět letos 11. března.

Pracovníci Zoo Ostrava se stále bojí o život sloního samečkaVideo: ČTK

 
Článek

Zatímco se sloní holka zaobluje a zakulacuje, sameček chřadne a koukají mu žebra. Jeho máma, letos čtrnáctiletá slonice Vishesh, která je prvorodičkou, ho pořád odmítá kojit kromě chvil, kdy ji ošetřovatelé krmí pamlsky.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

V ostravské zoo se bojí o budoucnost slůněte.

Sameček zatím ani sám nedosáhne na máminy struky, je proto dokrmován ošetřovateli. Dostává náhražku sloního mléka, která je již vyzkoušená v jiných evropských zoo.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Čtrnáctidenní sloní samička se má v ostravské zoo čile k světu. Váží už přes 120 kilogramů.

„To, co fungovalo jinde, ale bohužel nemusí tady. Situace se může změnit každým dnem, každou chvílí. Je to jako na houpačce. S velkým nasazením a trpělivostí bojujeme o jeho život. Když jsme ho však dnes ráno převážili, zjistili jsme, že od porodu, kdy měl zhruba 78 kilogramů, takřka nepřibral. Proto se obáváme o jeho život. Kdyby se narodil ve volné přírodě, tak by nepřežil. Na rozdíl od něj je sloní samička v naprosté pohodě, odhadujeme, že váží už něco kolem 120 kilogramů. Zdravé slůně by mělo přibírat jeden kilogram denně,“ smutně zkonstatoval ředitel ostravské zoo Petr Čolas s tím, že rozdíl mezi oběma slůňaty je hodně viditelný.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Obě ostravské slonice si svá mláďata hlídají a chrání je před nebezpečím. Sameček (vlevo) je však stále velmi drobný a nepřibývá na váze.

„Přirovnal bych to k syndromu nedonošeného dítěte. Sameček přišel na svět prostě dříve, než měl, kdežto samičku slonice Johti měsíc přenášela,“ dodal Čolas.

Veřejnost zatím musí počkat

Zoo nyní plánuje další důležitý krok: potom, co spojila do jednoho výběhu obě slonice s mláďaty, chce k nim vpustit i nejstarší obyvatelku slonince, padesátiletou Suseelu.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Sloní kluk (vpravo) sice kapánek povyrostl, ale od porodu nepřibral na váze. Zoo se bojí o jeho budoucnost.

„Spojení by se mělo uskutečnit ve venkovním výběhu, kam plánujeme slonice s mláďaty vypustit, až bude teplejší počasí. Sloní pavilón však stále zůstává pro veřejnost uzavřený,“ sdělila Právu mluvčí zoo Šárka Kalousková s tím, že žádají návštěvníky o pochopení a trpělivost.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Čtrnáctidenní sloní samička se má v ostravské zoo čile k světu. Váží už přes 120 kilogramů.

„Pokud pavilón veřejnosti zpřístupníme, tak určitě s omezeními. Lidé by mohli dovnitř chodit po skupinkách, kdyby však vznikly u slonic či slůňat nějaké komplikace, tak bychom sloninec znovu uzavřeli. Mohlo by se totiž stát, že by se slonice lekly nějakého zvuku a ve strachu mláďata ušlapaly,“ vysvětloval ředitel zoo.

Zatím mohou zájemci první živě narozená slůňata v Česku pozorovat alespoň přes prosklené dveře slonince a prostřednictvím kamery na internetových stránkách zoo www.zoo-ostrava.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám