Hlavní obsah

Slepice už mám v patře na balkóně, říká obyvatel Bohumína

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po třinácti letech se obyvatelé Bohumína opět bojí vody. „Už v pondělí jsme stěhovali, všechno do prvního patra. Nábytek, ledničku, pračku, nejdůležitější věci. I slepice už mám v patře na balkoně,“ prozradil jednašedesátiletý Stanislav Hernas.

Foto: Pavel Karban, Právo

Povodňová situace u trafostanice u Bohumína

Článek

S rodinou bydlí nedaleko trafostanice, které hrozí, že ji zaplaví voda. „Je to hrůza, ale co se dá dělat. Když bude třeba, musí se to vypnout,“ krčí rameny Hernas.

„Mají tam různé nízké přívody, hodiny elektrické nízko, elektrické topení, plynové topení. Bohužel vidím to tak, že dokud se nevyrovná hladina Odry z pravé strany s tou levou stranou, tak to bude stoupat a můžeme čekat, že voda bude mít metr osmdesát jako kdysi,“ zhodnotil situaci muž, který se po Bohumíně pohybuje už jen na kole. „Auto jsem schoval u kamaráda v Záblatí na kopci.“

Foto: Pavel Karban, Právo

Povodňová situace u trafostanice u Bohumína

Potemnělá obloha nevěští obyvatelům Bohumína nic hezkého, podle Hernase záleží i hodně na tom, jak moc budou vodu upouštět přehrady v regionu. „Byl jsem se podívat na Rolnické ulici,“ řekl a mávl rukou dopředu. „Tam je vidět, že hladina klesla. Ale bohužel se tady tvoří takový kruh, a máme vodu ze všech stran. Musíme jen doufat, že vítr mraky rozežene a přestane pršet,“ naznačil.

Foto: Pavel Karban, Právo

Povodňová situace u trafostanice u Bohumína

Že tomu ale lidé příliš nevěří, potvrdila prodavačka z potravin stojících nedaleko hraničního mostu ve Starém Bohumíně. „Lidi se zásobují už od pondělí. Pečivo vykoupili už dopoledne, brali i pitnou vodu po kartonech, trvanlivé zboží jako paštiky či konzervy,“ prozradila žena s tím, že i obchod se připravuje na možný výpadek proudu.

„Některé zboží odváží paní vedoucí pryč, bojíme se, že to bude jak v 97,“ netají strach z velké vody prodavačka.

Reklama

Související témata:

Související články

Obětem povodní pomůže charita

Lidem, kteří byli postiženi právě probíhajícími povodněmi na severu Moravy a ve Slezsku, poskytne půl miliónu korun Diecézní charita ostravsko-opavská....

Výběr článků

Načítám