Hlavní obsah

Šlechtova restaurace se otevírá potichu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo po skoro pětileté citlivé rekonstrukci kulturní památky Šlechtova restaurace, původně barokního letohrádku ve Stromovce, za téměř 300 milionů korun čekal pompézní slavnost, musí být zklamán. Někdejší Královský letohrádek byl potichu zkolaudován.

Foto: Petr Janiš, Právo

Současný stav Šlechtovy restaurace ve Stromovce.

Článek

V interiéru se už na jaře natáčela módní přehlídka z kolekce návrháře Jakuba Polanky. Na novou restauraci a možnost občerstvení ale budou muset Pražané ještě rok počkat. Veřejnost může opravené interiéry spolu s módou vidět od 30. dubna prostřednictvím webu Mercedes-Benz Prague Fashion Week 2021, který s městem předtočení přehlídky domluvil.

„Neuvědomuji si, že by s tím byl nějaký problém,“ řekla Právu Tereza Bártová za organizátory festivalu. Pražská radní Hana Třeštíková (Praha sobě) Právu sdělila: „Byla zkolaudována první etapa, kulturní sál, budou tam moci být kulturní akce a svatby. Poběží druhá etapa, dodělává se gastro zázemí. Doufám, že kompletně otevřena bude do roka.“

Město by podle ní chtělo uspořádat slavnostní otevření, kvůli protiepidemickým opatřením ale zatím nemůže, a rádo by ho udělalo v červnu. „Vím, že je už několik svateb domluveno, ale všichni čekají, až se bude moci sejít víc lidí,“ poznamenala Třeštíková.

Na Chebském hradu se stále pracuje

Cestování

Nová restaurace pro veřejnost, gastro zařízení, nebude podle starosty Prahy 7 Jana Čižinského v letohrádku, ale ve vedlejším klasicistním domku. Občerstvení poskytuje zatím stánek. „Bude možné využívat podloubí apod., ale úplně všechno bude funkční za rok. Nyní platí omezení setkávání do dvou lidí, restaurace jsou zavřené,“ řekl Právu Čižinský.

Smutný pohled skýtá někdejší kaštanová zahrada s altánem. Po stavbě místo ní zůstala oplocená betonová plocha. Všechny stromy byly pokáceny. Podle Čižinského se ukázalo, že stromy zahubil dávný návoz zeminy až do výšky dvou metrů. „Stromy ztratily stabilitu. Po odtěžení zeminy začaly padat. Nedalo se s tím už nic dělat,“ popsal Čižinský.

Kladrubský klášter prochází proměnou

Tipy na výlety

I v zahradě se má nadále pracovat. Podle primátorova náměstka Petra Hlubučka (Spojené síly, STAN) se chystá výběr zhotovitele, který vysadí stromy a obnoví altán. „Prozatím je tato plocha určená pro zařízení staveniště,“ přiblížil Právu Hlubuček.

Budova Šlechtovy restaurace vznikla v 17. století jako barokní lovecký letohrádek, nyní patří Praze. V 19. století byla přestavěna v neogotickém stylu, zůstal barokní sál s nástěnnými malbami, umělá jeskyně, grotta. Restaurace zde byla od 19. století, do druhé světové války ji vedl Antonín Šlechta. Po válce byla znárodněna.

V letech 1978 a 1980 dvakrát vyhořela, přes setrvalé chátrání přežila hloubení tunelu Blanka, který vede pod letohrádkem. Opravy po desetiletích příprav začaly v roce 2017, oproti předpokládané ceně zdražily kvůli restaurátorským pracím o 50 milionů korun. Loni magistrát uvedl celkovou cenu – 290 milionů korun. O památku se bude starat městská společnost Obecní dům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám