Hlavní obsah

Šlechtová odkládá nákup munice za 750 miliónů

Právo, Oldřích Danda

Opatrnosti není nikdy dost, řekla si podle všeho ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (ANO) a vyčkává s podpisem rámcové smlouvy na nákup munice pro pandury a bojová vozidla (BVP 2) za 743 miliónů korun bez DPH od vsetínské zbrojovky ZVI.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně obrany Karla Šlechtová

Článek

Důvodem je, že její předchůdce Martin Stropnický vládě, která o nákupu nábojů bez výběrového řízení rozhodovala těsně před podzimními volbami, slíbil, že cenu munice ráže 30 milimetrů stanoví znalecký posudek.

Vyzbrojovací sekci se ale nepodařilo sehnat externího znalce, a proto cenu stanovil tým složený z vojáků.

Ministryně vydala pokyn zajistit externí znalecký posudek
Jan Pejšek, mluvčí obrany

„Byť je takový postup v souladu se zákonem a s vnitřními předpisy, vydala ministryně obrany pokyn, aby se pracovníci sekce vyzbrojování a akvizic opětovně pokusili zajistit externí znalecký posudek,“ řekl Právu mluvčí obrany Jan Pejšek. Dodal, že podle plánu by ministerstvo mělo smlouvu podepsat do konce března.

Opatrnost v určování ceny v místě a čase obvyklém je namístě. Ministryně obrany Vlasta Parkanová nenechala v roce 2009 udělat znalecký posudek při nákupu letounů Casa a už šest let čelí obvinění, že nákup pěti letounů byl předražený a že údajně způsobila státu škodu 658 miliónů.

Předražení prý nehrozí

Podle ministerstva ale nehrozí, že by byla zakázka na munici předražená. „Ceny v rámci připravované smlouvy nejsou vyšší, ale pohybují se na úrovni a pod úrovní cen z předchozích zakázek na stejnou munici, ať již zadaných v otevřeném výběrovém řízení, nebo mezinárodní soutěží cestou alianční agentury NSPA,“ uvedl Pejšek. Dodal, že v obou případech navíc zvítězila vsetínská zbrojovka.

Podle rámcové smlouvy by vsetínská zbrojovka měla dodat české armádě v letech 2018 až 2021 munici v maximální cenové výši 743 miliónů korun bez DPH.

Obrana se podle vládního materiálu rozhodla nevypsat výběrové řízení a upřednostnit domácího výrobce z bezpečnostních důvodů a také proto, že chtěla podpořit český obranný průmysl.

Vsetínská zbrojovka vyrábí část munice ráže 30 mm v licenci norské muničky Nammo. Pro vsetínskou zbrojovku je zakázka od české armády životně důležitá, protože když před pěti lety obrana přestala ze ZVI munici odebírat, firma na čas úplně zastavila výrobu a propustila zaměstnance.

Reklama

Výběr článků

Načítám