Hlavní obsah

Sládek opět na scéně: v Evropském parlamentu zrušíme tlumočníky

Novinky, Jaroslav Soukup

Miroslav Sládek se ve středu po delší době připomněl televizním divákům. Coby předseda Sdružení pro republiku - Republikánské strany Československa (SPR-RSČ), které kandiduje ve volbách do Evropského parlamentu (EP), představil v České televizi svůj program. Sládek mimo jiné řekl, že by celý EP rozpustil a jedním z jeho prvních kroků by bylo zrušení tlumočníků.

Článek

Česká televize pozvala Sládka v rámci předvolebního seriálu prezentací jednotlivých volebních subjektů, které kandidují do Evropského parlamentu. Sládek v živém vysílání ČT řekl, že po vstupu jeho strany do EP by tato instituce během několika měsíců zanikla a připomněl dobu, kdy v první polovině 90. let zasedal v tehdejším Federálním shromáždění, které také následně zaniklo. Opomněl však dodat, že se tak nestalo jeho vinou či zásluhou, ale po rozdělení Československa.

"Pryč z EU i NATO"

Sládek zároveň oznámil, že jako jeden z prvních kroků v EP by bylo zrušení tlumočníků, kteří jsou podle jeho názoru zbyteční.

EU jako takovou připodobnil Sládek k někdejší RVHP (Radě vzájemné hospodářské pomoci - hospodářského svazku států socialistického bloku) a SPR-RSČ by se podle jeho slov postaralo o vystoupení České republiky jak z Unie, tak z NATO.

Za své spojence na evropské scéně označil francouzského nacionalistu Jean-Marie Le Pena a další národovecká uskupení opěvující suverenitu jednotlivých států.

"Pryč s Asiaty a Afričany"

Sládek se znovu pustil i do otázky národnostních menšin a imigrace, která jej v 90. letech vynesla do vysoké politiky. Uvítal sice, že čeští občané mohou volně cestovat a pracovat ve většině zemí Evropské unie, odmítl však imigraci ze třetích zemí.

V žaludku mu leží především Asiaté, kteří podle jeho slov v ČR pouze pěstují marihuanu a prodávají v tržnicích nekvalitní zboží. Toto téma se mu zjevně zalíbilo a v různých variacích o něm hovořil i v dalších minutách, když obvinil Asiaty a Afričany z toho, že si jezdí do ČR vydělávat a přivážejí s sebou své rodiny, které pak vysávají sociální systém.

K paradoxní situaci došlo v závěru pořadu, kdy redaktorka vylosovala Sládkovi otázku, která měla prověřit jeho vědomosti ohledně EU. Na dotaz, kolika úředními jazyky se v Unii, potažmo EP mluví, Sládek nedokázal správně odpovědět, že třiadvaceti. Navíc tvrdil, že EU čítá pouze 25 států místo 27. 

Redaktorce se za dotaz "odvděčil" tím, že ji přirovnal k "Milouši" Zemanovi, který jej také v diskusních duelech zkoušel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám