Hlavní obsah

Šlachta chce poslancům odhalit spojení mezi špičkami policie a podsvětím

Právo, Novinky, kab, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Končící šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta žádá svolání sněmovního výboru pro bezpečnost. Na něm chce s kolegy prezentovat informace o možném spojení policejních špiček a lidí z kriminálního prostředí. Uvedla to v pondělí Česká televize.

Foto: Petr Horník, Právo

Robert Šlachta

Článek

„Řekl jsem to svému nadřízenému (Milanu Komárkovi - pozn. red.) a jinak to nechci zatím komentovat, ty informace chceme nejprve sdělit kompetentním orgánům. Ta žádost k výboru musí jít cestou nadřízených, tedy v tomto případě cestou pana Komárka,“ řekl v pondělí Právu Šlachta.

„Máme informace, o které se chceme podělit,“ doplnil s tím, že by mělo jít o sdělení, která se v kontextu týkají i chystané reorganizace policie.

„Beru to jako poslední instanci,” uvedl Šlachta s tím, že informace by měly zaznít v kontextu s plánovanou reorganizací. „A bohužel ať je to, jak je to, důvěra je pouze v tento orgán,” uvedl v ČT.

Osobně si ale myslím, že jestli pan plukovník Šlachta má takový poznatek, tak by měl zamířit na Generální inspekci bezpečnostních sborů
šéf bezpečnostního výboru Roman Váňa

Šlachta má podle týdeníku Respekt za to, že jeho útvar je likvidován kvůli vyšetřování kauzy úniků z policejních spisů.

Měl by jít na GIBS, míní šéf výboru

Předseda bezpečnostního výboru Sněmovny Roman Váňa (ČSSD) podotkl, že žádost o svolání výboru od Šlachty nedostal. Od médií ji slyší zrovna v době, kdy je na pracovní cestě do Makedonie.

„Nemám k dispozici žádný dopis, žádný mail, žádnou sms. Vyjádření v televizi nepovažuji za relevantní,“ řekl Právu.

Zdůraznil, že výbor pro bezpečnost se nesvolává na žádost jen tak. „To musí odsouhlasit členové výboru. Až se vrátím (v pátek) z Makedonie, pokud budu mít na stole nějaké informace, tak to předložím členům výboru k posouzení a pak se rozhodneme,“ řekl Právu.

Pokud má pan Šlachta pocit, že existují informace, které by měl výbor pro bezpečnost vědět, tak rád takové jednání podpořím
poslanec Ivan Gabal (KDU-ČSL)

„Osobně si ale myslím, že jestli pan plukovník Šlachta má takový poznatek, jak říká televize, tak by měl zamířit na Generální inspekci bezpečnostních sborů,“ dodal Váňa.

Schůzi výboru se prý nebrání, ale nerad by se nechal zatáhnout do nějaké hry. Další jednání výboru je svoláno na 29. srpna, podle Váni se však může kvůli Šlachtovi svolat dříve.

Kdo tentokrát umožní únik informací, ptá se Hašek

„Zažil jsem jako předseda poslaneckého klubu ČSSD Kubiceho zprávu a myslel jsem si, že něco takového už ČR nepotká. Bohužel, po 10 letech je to zpět, opět šéf ÚOOZ, žádost o mimořádné jednání parlamentního výboru pro bezpečnost avizuje Česká televize...“ komentoval informace jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Foto: Miroslav Homola, Právo

Michal Hašek v pondělí v Brně.

„Několik otázek si musí položit každý - je pan plk. Šlachta zbaven mlčenlivosti a už podal podnět ve věci jeho informací o údajném propojení policie a organizovaného zločinu GIBS či státním zástupcům? Kdo bude tentokrát Ivanem Langrem a umožní zveřejnění informací z uzavřeného jednání bezpečnostního výboru? Jiný význam než prostor pro únik informací totiž takové jednání nyní nemá,“ dodal Hašek.

Rozdílné názory poslanců

„Jestli pan Šlachta měl takové informace, tak je měl vyšetřovat a měl na to osm let. Pro mě je pan Šlachta nedůvěryhodná osoba,“ řekl Právu poslanec TOP 09 a člen bezpečnostního výboru Daniel Korte.

„Myslím, že výbor by se svolávat neměl a jestli to pan předseda Váňa navrhne, budu hlasovat proti,“ dodal.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec Daniel Korte (TOP 09)

„Pokud má pan Šlachta pocit, že existují informace, které by měl výbor pro bezpečnost vědět, tak rád takové jednání podpořím,“ uvedl lidovecký poslanec a člen bezpečnostního výboru Ivan Gabal (KDU-ČSL).

„Až se Šlachta ozve mně, jako místopředsedovi výboru, tak budu reagovat, do té doby nic nevím,“ odbyl dotaz poslanec Bronislav Schwarz (ANO).

Šlachta požádal o odchod do civilu kvůli reorganizaci policie, kterou minulý týden podepsal ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Skončit by měl se závěrem června. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyjádřil naději, že Šlachta zůstane ve státních službách. [celá zpráva]

Šlachta v rozhovoru pro Právo konstatoval, že po pětadvaceti letech strávených u policie odchází rozčarovaný a naštvaný, ale se vztyčenou hlavou. O svém dalším působení zatím jasno nemá. [celá zpráva]

Kvůli reorganizaci se rozhořel spor uvnitř koalice mezi ČSSD a hnutím ANO, které vyhrožovalo vypovězením koaliční smlouvy. Hnutí se nakonec rozhodlo, že bude požadovat upřesnění smlouvy.

Související téma:

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám