Hlavní obsah

Šlachta a jeho kolegové žádají o odchod do civilu

Praha
Aktualizováno

Ředitel policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta a několik jeho kolegů podali ve čtvrtek odpoledne žádost o odchod do civilu. Informoval o tom mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. Nesouhlasí s reorganizací, podle níž by útvar měl od 1. července spadat pod Národní centrálu proti organizovanému zločinu a mít jednotné vedení.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta

Článek

„V rámci dnešního jednání na Policejním prezidiu ČR, kde byla vedením policie představena Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality organizační změna v Policii ČR, jejíž první krok bude proveden k 1. červenci 2016, plk. Mgr. Robert Šlachta oznámil vedení Policie ČR, že s připravenými změnami nesouhlasí, nemůže se na nich podílet, a proto v následujících dnech doručí policejnímu prezidentovi svou žádost o uvolnění ze služebního poměru,” sdělil Hanták.

„Společně s ním na místě oznámil svou rezignaci i jeho 1. náměstek plk. Ing. Stanislav Růžička a někteří vedoucí odborů a expozitur ÚOOZ,” doplnil mluvčí.

Současný šéf protikorupční policie Jaroslav Vild stejný krok jako Šlachta neučiní. „Do civilu se nechystá a rozhodnutí vedení policie o reorganizaci respektuje,“ řekl ve čtvrtek večer Právu mluvčí ÚOKFK Jaroslav Ibehej. 

Širší vedení ÚOOZ současně vyzvalo ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), aby reorganizaci policie zastavil. Pod textem je podesáno 17 vedoucích pracovníků ÚOOZ. Vadí jim například, že policejní prezidium jim nebylo schopno vysvětlit základní chod útvaru, který má od 1. července vzniknout.

Chovanec Šlachtovo rozhodnutí o odchodu označil za politické gesto, jeho kroku prý nerozumí. Šlachta prý nepočkal na finální rozhodnutí o reorganizaci.

Policejní prezident Tomáš Tuhý v České televizi řekl, že ho Šlachtův krok mrzí. Podle něj útvar odváděl dobrou práci. „Společně s Robertem Šlachtou jsme ušli kus cesty a opakovaně jsem jemu i jeho týmu vyjádřil důvěru,” řekl Tuhý.

Znepokojena rozhodnutím šéfa ÚOOZ Šlachty je také šéfka pražského vrchního státního zastupitelství Lenka Bradáčová.

Šlachta a šéf protikorupčního útvaru Jaroslav Vild ve čtvrtek odpoledne absolvovali několikahodinové jednání s vedením policie o chystané reorganizaci. Na schůzce žádost o odchod do civilu „oficiálně nezazněla”, řekla Právu mluvčí policejního prezídia Jana Macalíková.

Šlachta ze hry?

Podle některých spekulací nová zastřešující centrála vzniká kvůli tomu, aby byl právě Šlachta vyšachován ze hry. Policejní prezident Tomáš Tuhý to ale odmítl a řekl, že nikdo o svou pozici nepřichází.

Šéf ÚOOZ si také v médiích postěžoval, že o reorganizaci nemá téměř žádné informace. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) jsou za změny odpovědní jeho nadřízení, proto informace o plánech nemusel vědět dřív.

V nově vzniklé Národní centrále se mají policisté zabývat organizovaným zločinem, terorismem, kyberkriminalitou, nejzávažnější hospodářskou kriminalitou a korupcí. Záměr vyvolal spory uvnitř vládní koalice.

Hnutí ANO žádalo kvůli reorganizaci dohodovací řízení, podle Chovance jde jen o účelový nátlak, reorganizace je prý připravena profesionálně.

Plukovník Robert Šlachta
Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).
Narodil se 22. července 1971 v Boskovicích, vystudoval střední zemědělskou školu a dálkově magisterský obor sociální pedagogika na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně.
Od roku 1990 působil jako řadový policista na obvodním oddělení Policie ČR v Pohořelicích na Břeclavsku. Postupně se vypracoval na vedoucího pobočky Národní protidrogové centrály (NCP) v Brně a v roce 2004 už zastával funkci zástupce ředitele NCP pro trestní řízení. V roce 2007 se stal zástupcem ředitele Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování pro výkonné útvary.
Ředitelem ÚOOZ je od roku 2008, kdy nahradil Jana Kubiceho, který se později stal ministrem vnitra.
Pod jeho vedením se ÚOOZ zabýval například případem ilegální velkovýrobny lihovin, podezřelými stavebními zakázkami nebo manipulacemi s evropskými dotacemi v krajích. Provedl zátah proti přívržencům krajní pravice.
Nejvíce pozornosti získal ÚOOZ v červnu, kdy zasahoval v kauze spolupracovnice expremiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové, nyní Nečasové. Kauza vedla k pádu vlády Petra Nečase.
Loni v říjnu zasahoval ÚOOZ v Olomouckém kraji v případu, ve kterém šlo o ovlivňování některých kauz a úniky informací z trestních spisů. Letos v květnu pak útvar obvinil po zásahu ve vnitřních strukturách policie tři lidi, podezřelé z neoprávněného předáváním informací z trestních řízení. ČTK

Související téma

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf ÚOOZ Robert Šlachta

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám