Hlavní obsah

Škrty udělaly z armády zanedbané torzo, tlačí na politiky Opata

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velení české armády má jasno. Pokud politici nedodrží slib a nebudou radikálně zvyšovat obranný rozpočet, nebudou mít vojáci proti nepříteli šanci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Náčelník generálního štábu Armády ČR Aleš Opata.

Článek

„Armáda v posledních letech trpěla dost. Léta zanedbávání a škrtů nechala z armády jen torzo, kostru, kterou teď musíme zase posílit,“ řekl v úterý na velitelském shromáždění armády náčelník generálního štábu Aleš Opata.

Dodal, že armáda musí urychleně modernizovat hlavně těžkou techniku. „Ruská technika už opravdu není naše cesta. Spojenci se nám technologicky vzdalují a potenciální protivník se dostává o generaci před nás,“ podotkl generál.

Italové zkouší stopnout český nákup vrtulníků z USA

Domácí

Vojáci podle něj počítají, že Česká republika splní slib, který dala NATO, že obranný rozpočet dosáhne dvou procent HDP do roku 2024.

Narážel tak na nedávné výroky vicepremiéra a šéfa ČSSD Jana Hamáčka i premiéra Andreje Babiše (ANO), kteří začali pochybovat o vůli zvýšit armádní rozpočet během čtyř let ze současných 75 na 130 miliard korun. Babiš ale nakonec obrátil a řekl, že pokud poroste ekonomika, slib Česko bude plnit.

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) vojákům slíbil, že na vládě bude za zvýšení rozpočtu bojovat. „Pokud budu v příští vládě, tak bude mou ambicí, abychom dosáhli dvou procent a naplnili tento závazek,“ řekl Metnar.

Obrana chce podle Metnara letos rekordně nakupovat a podepsat smlouvy až za 75 miliard korun. Největší zakázkou bude pořízení 210 kusů bojových vozidel pěchoty BVP až za 52 miliard korun. Dále ministr zmínil, že připravují nákup nových děl, ručních zbraní a raket krátkého dosahu.

Modernizace tanků a vrtulníků: Obrana našla další drahé zakázky

Domácí

Podle ministra i Opaty je nezbytné také umět veřejnosti vysvětlit, že svěřené peníze utratí účelně a hospodárně. Metnar připomněl, že v poslední době udělali chyby, když se ukázalo, že v řadě nákupů – jako byly třeba pasivní systémy Vera NG nebo rušičky Starkom – mylně informovali o předpokládané ceně a reálná cena se poté zdvojnásobila.

„Podobné případy se nesmí opakovat, protože zpochybňují dobré jméno resortu obrany,“ řekl Metnar.

Reklama

Související články

Obrana 2020 prověří hybridní hrozby

Dvacet dní trvaly loni v prosinci problémy v benešovské nemocnici, kde kvůli zavirovaným počítačům nešlo spustit žádný laboratorní ani žádný jiný přístroj....

Výběr článků

Načítám