Hlavní obsah

Škromacha do čela ČSSD strká Zeman

PRAHA

S požehnáním expremiéra Miloše Zemana vyhlásil více než čtyři měsíce před sjezdem ČSSD svou kandidaturu na šéfa strany místopředseda soc. dem. Zdeněk Škromach. Zeman má na Škromachovi v čele ČSSD takový zájem, že ho dokonce brání před útoky svých nejradikálnějších stoupenců sdružených v platformě Za renesanci ČSSD.

Foto: Staré Hrady
Článek

Představitel platformy Jaroslav Doležal na včerejší tiskové konferenci řekl, že Škromach nese odpovědnost za volební výsledky strany stejně jako úřadující předseda Stanislav Gross.

"Současní vedoucí představitelé ČSSD by se měli více zajímat o práci než o kandidaturu," dodal Doležal.

Další představitel platformy Václav Dašek uvedl, že nahradit Grosse v čele soc. dem. chtějí, ale jména kandidátů neprozradí, aby těm lidem neublížili. Platformu za renesanci ČSSD založili Zemanovi věrní stoupenci a sám expremiér na její schůzi vystoupil 10. listopadu.

Gross: kandidovat může každý

Zeman však s postojem platformy ke Škromachově kandidatuře nesouhlasí. "Odpovědnost je odstupňovaná a nejvyšší odpovědnost vždy nese ten, kdo stojí v čele dané politické formace," řekl včera Právu.

Zároveň jednoznačně deklaroval, že Škromacha podporuje. "Zdeněk Škromach hájí na rozdíl od Stanislava Grosse koncepci menšinové vlády soc. dem.," uvedl Zeman s tím, že tuto variantu vládnutí sám vždy preferoval.

"V současné konstelaci soc. dem. opustila svůj volební program, a proto ztratila přízeň voličů," poznamenal Zeman. Dalším důvodem, proč by přál vítězství Škromachovi, podle Zemana je, že "se nikdy jako někteří soc. dem. politici nedopustil podrazu".

Sám Gross včera při prohlídce budovy Bundestagu ke Škromachově kandidatuře řekl, že to je součást vnitrostranické demokracie. "Jsme strana, kde se může o funkci ucházet každý člen, a ani tato kandidatura nebude mít vliv na náš vzájemný vztah," dodal Gross.

Nepředpokládá podle svých slov, že by v ČSSD byl uskutečněn tzv. německý model, kdy jeden politik by byl předsedou vlády a druhý předsedou strany. "Neměl jsem ještě čas se nad tím vším zamyslet," přiznal Gross s úsměvem.

Škromach má zamést cestu Zemanovi

Podle informací Práva celý scénář se Škromachovým nástupem do čela soc. dem. vznikl v okruhu nejbližších Zemanových spolupracovníků, kteří mají jako hlavní cíl návrat do velké politiky samotného expremiéra.

Zeman však má několik podmínek, které by ho měly pojistit před případným neúspěchem, jehož se po nezvolení prezidentem začátkem roku 2003 obává jako čert kříže.

Proto vypracoval třináct bodů na změnu stanov soc. dem., podle nichž by mimo jiné předsedu ČSSD volili přímo všichni členové, a uvedl, že o návratu do velké politiky by uvažoval až po přijetí těchto změn na sjezdu. Přímá volba kandidáta - tehdy na prezidenta republiky - už v ČSSD jednou proběhla v roce 2002 a drtivou převahu získal právě expremiér.

Jen přijetí třinácti změn stanov však Zemanovi nestačí. Pro zaručený úspěch by potřeboval, aby post předsedy ČSSD nedržel nikdo z jeho politických protivníků, k nimž dnes řadí především Stanislava Grosse a jeho stranické spojence.

V úvahách je vládní krize

Podle informací Práva jedna z úvah, které v této souvislosti existují, počítá s vládní krizí a pádem Grossova kabinetu ještě před březnovým sjezdem. Odstartovala by to nová konstelace v Senátu, kde ODS má možnost vracet vládě její návrhy, které prošly Sněmovnou.

Zemanovo okolí přitom údajně zahrnuje do svého plánu také eventuální vzpouru lidovců, jejichž senátoři před několika dny již hlasovali s ODS proti vládnímu záměru zmrazit platy ústavních činitelů.

Situace, v níž by soc. demokratům vypověděl loajalitu buď koaliční partner, nebo přímo vlastní poslanci, kteří by odmítli znovu hlasovat po návrh zákona vrácený Senátem, pro nějž je třeba nadpoloviční většina všech poslanců, tedy všech 101 koaličních hlasů, by mohla být dovedena k pádu vlády a premiéra Grosse. To by Škromachovy šance na předsednické křeslo mnohonásobně zvýšilo.

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek však dává najevo, že destabilizace a rozpad koalice s rizikem předčasných voleb by mu nebyly po chuti.

"Pro křesťanské demokraty jsou předčasné volby vždycky až tím posledním možným řešením," řekl v rozhovoru pro dnešní Právo. Podle informací Práva je připraven se s Grossem dohodnout na překlenutí napjatého období s tím, aby vláda vydržela až do řádného termínu voleb v roce 2006.

Zeman na Pražský hrad?

Škromach, který se nikdy nevyznačoval velkým politickým talentem, ale vůči Zemanovi byl vždy loajální, je vhodnou postavou na přípravu Zemanova návratu.

Pokud by se ho podařilo prosadit na funkci předsedy, byl by použitelný jak v případě, že by ho Zeman chtěl v tomto křesle vystřídat, tak jako věrný Zemanův spojenec v čele strany, která by se použila na přípravu kampaně, v níž by Zeman - za předpokladu, že se politici domluví na přímé volbě hlavy státu - znovu kandidoval na prezidenta.

Škromach ostatně včera Právu potvrdil, že Zemana stále vidí jako soc. dem. kandidáta na Hrad.

"Je to ukřivděný staříček z Vysočiny"

"Hodně nepřijatelná" je Škromachova kandidatura pro šéfa ČSSD na Vysočině Zdeňka Chláda. "Veřejnost ho prostě nebere," řekl ČTK.

Krajská organizace, do níž patří i soc. dem. v Zemanově domovském Novém Veselí, zatím stojí za Grossem. Nevylučuje ale, že by mohla podpořit i nějakého nového kandidáta, například ústeckého lídra Jaroslava Foldynu či další adepty.

Přijatelný pro Chláda a jeho kolegy není ani Zemanův návrat. "Některé jeho výzvy mi připadají spíše jako výzvy ukřivděného staříčka z Vysočiny," uvedl. "Takový kecy, že nemáme ekonoma ve vládě - jemu ho zavřeli," připomněl případ odsouzeného exministra financí Iva Svobody.

Šéf ústecké krajské ČSSD a člen předsednictva strany Jaroslav Foldyna Právu řekl, že Škromacha podporovat nebude: "Jak jsem vnímal ve svém okolí názory našich voličů, tak si nemyslím, že je Zdeněk Škromach zásadně pozitivně oslovil."

Předseda středočeské soc. dem. a člen předsednictva strany Richard Dolejš Právu sice řekl, že čím více kandidátů na předsedu, tím lépe. "Mým favoritem je ale dlouhodobě Stanislav Gross," dodal.

Škromach zatím není podle informací ČTK favoritem ani sociálních demokratů z Plzeňska. Předseda ČSSD Moravskoslezského kraje Petr Vícha zase ČTK řekl, že na sjezdu by měl důvěru dostat opět Gross. Není podle něj vhodné, aby strana často střídala lidi ve vedení.

Anketa

Uvítali byste v čele ČSSD Zdenka Škromacha?
Ano
14,4 %
Ne
62,9 %
Je mi to jedno
22,7 %
Celkem hlasovalo 367 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám