Hlavní obsah

Škromach: Změny v KSČM by ČSSD usnadnily povolební vyjednávání

Komunisté by ulehčili vyjednávání ČSSD po parlamentních volbách v příštím roce, kdyby ve své straně "přijali určité změny" vedoucí k tomu, aby byla KSČM vnímána jako demokratická levicová strana. V pondělí to řekl místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Neupřesnil však, jaké konkrétní změny má na mysli.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach

Článek

Právě možná vládní spolupráce komunistů a sociálních demokratů po volbách do Sněmovny v příštím roce, kdy se předpokládá úspěch ČSSD, byla jedním z hlavních témat uplynulého sjezdu ČSSD. Její vedení odmítlo možnou koalici s komunisty, což doložili sobotním nesouhlasem delegátů sjezdu se zrušením tzv. bohumínského usnesení, kterým si sociální demokraté před lety zakázali spolupráci s KSČM na vládní úrovni.

Otevřená je možnost, že by vznikla menšinová vláda ČSSD s podporou KSČM. "Zatím komunisté spoléhají na to, že to bez nich nepůjde. Nicméně by nám to ulehčili, kdyby ve straně udělali některé změny," prohlásil místopředseda Škromach. Strana podle něj bude do parlamentních voleb čerpat ze zkušeností, které vyplynou ze společného vládnutí s KSČM v krajích.

Škromach dále zdůraznil, že hlasy voličů odevzdané v nadcházejících volbách do Poslanecké sněmovny KSČM rozhodně nebudou hlasy pro ČSSD. "My se budeme snažit lidi přesvědčit o tom, že pokud chtějí dát hlas levici, a hlavně středolevému směřování, tak je to ČSSD, která je tady k dispozici," uvedl.

Vedení KSČM naopak výhrady ČSSD ke společnému vládnutí důrazně odmítá. Předseda komunistů Vojtěch Filip označil tvrzení, že KSČM dohání její totalitní minulost, jak to uvedl šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, za trapné. V uplynulých týdnech se přitom v několika regionech museli měnit členové krajských rad z KSČM, protože byli kritizováni právě za svoji činnost za totality.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám