Hlavní obsah

Škromach nechce vést ČSSD, Paroubek je bez soupeřů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach se na sjezdu strany, který proběhne příští víkend v Brně, nebude ucházet o post předsedy strany, nechce usilovat ani o funkci strany. Paroubek tak nebude mít při volbě, která se bude konat už první den sjezdu, v pátek 23. března v Brně, konkurenci.

Článek

Škromach má stále v paměti zkušenost z minulého řádného sjezdu strany, který proběhl v roce 2005. Tehdy se ucházel o předsednické křeslo, jeho soupeřem byl Stanislav Gross, volbu ale těsně prohrál a už se o další stranické funkce neucházel.

Místopředsedou byl Škromach opět zvolen loni v květnu na mimořádném sjezdu v Praze, na kterém byl také zvolen Paroubek.

Nynější šéf soc. dem. má podporu všech regionálních stranických organizací. Škromach je přesvědčen o tom, že Paroubek je dobrým politickým vůdcem i pro opoziční období.

Škromach s vytvořením stálé konference nesouhlasí

Paroubek prosazuje zřízení stálé konference delegátů, která by měla by ve dvouletém období mezi sjezdy pravomoci tohoto nejvyššího stranického orgánu a mohla by měnit stanovy.

Konference by nahradila Ústřední výkonný výbor ČSSD, který by byl zrušen. Měla by být mnohem početnější než dosavadní výkonný výbor, v němž zasedají členové předsednictva a zástupci okresů a regionů.

S takovou změnou ale většina sociálních demokratů, včetně Škromacha, nesouhlasí, vadí také okresním organizacím. Obávají se totiž, že by tím vedení chtělo stranu lépe ovládat.

"Tady není obecně vůle, aby se za pochodu každého půl roku měnily stanovy. Ten sjezd je každé dva roky a to na změnu stanov zcela stačí," uvedl Škromach.

Reklama

Výběr článků

Načítám