Hlavní obsah

Skřípot v koalici kvůli proplácení prvních tří dnů nemoci, část poslanců ANO je proti

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Obnovit proplácení prvních tří dnů nemoci u zaměstnanců, jak chce ČSSD, ve středu zamítl sněmovní hospodářský výbor. Proti zrušení karenční doby hlasovali i někteří poslanci hnutí ANO. Sociální demokracie měla přitom zrušení karenční doby jako jednu z podmínek pro vstup do vlády.

Foto: Petr Horník, Právo

Podpis koaliční smlouvy. Archivní snímek.

Článek

ODS na hospodářském výboru navrhla, aby se karenční doba nerušila. V tom ji podpořili někteří poslanci ANO, konkrétně Patrik Nacher, Pavel Pustějovský, Jiří Bláha, Pavel Juříček či Martin Kolovratník.

„Je to z důvodu mého ideového pohledu. Jsem přesvědčen, že karenční doba je správně a funguje. Hospodářský výbor stojí na straně zaměstnavatelů. Ten návrh není dobrý. Hlasoval jsem v souladu se svým názorem,“ vysvětlil Novinkám Kolovratník.

Hamáček: Není to dobrá zpráva

Zrušení karenční doby má ale menšinová vláda ANO a ČSSD v programovém prohlášení. Šéf ČSSD a ministr vnitra a zahraničí Jan Hamáček Novinkám řekl, že rozhodnutí výboru ho nepotěšilo.

„Není to dobrá zpráva. O zákoně se ale rozhoduje hlasováním celé Sněmovny. Očekávám, že až zákon přijde na plénum, hnutí ANO bude postupovat v souladu s koaliční dohodou,“ zdůraznil.

„Vím o tom, že ne všichni poslanci ANO jsou nadšeni, ale očekávám, že (šéf hnutí ANO) Andrej Babiš bude schopen zařídit jednotné hlasování v souladu s koaliční dohodou,“ dodal Hamáček.

Předseda poslanců soc. dem. Jan Chvojka Novinkám napsal, že takové jednání není v souladu s koaliční smlovou. „Domnívám se, že poslanecký klub ANO upřednostnil zájmy velkého byznysu a zaměstnavatelů před zájmy obyčejných lidí a zaměstnanců. Takové jednání nepovažuji za souladné s koaliční smlouvou,” uvedl.

Zaměstnanci by dostali 60 procent platu

Místopředsedkyně poslaneckého klubu soc. dem. Kateřina Valachová uvedla, že závěr výboru se jí ani trochu nelíbí.

„Převážil tam ten ekonomický pohled na věc, zaměstnavatelé se bojí, že to zaměstnanci budou zneužívat. Ale ještě jsme nehlasovali na plénu Sněmovny. Věřím, že to, co jsme slíbili v programovém prohlášení vlády, dodržíme,“ řekla směrem k ANO.

ČSSD navrhuje, aby zaměstnanci dostávali v prvních třech dnech 60 procent platu, náklady by nesl zaměstnavatel. Novela by se dotkla i vojáků, policistů, hasičů i příslušníků dalších bezpečnostních sborů.

Výběr článků

Načítám