Hlavní obsah

Skoro polovina občanů chce na Hrad Klause

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ze tří kandidátů na prezidenta, mezi kterými budou vybírat čeští zákonodárci, by nejvíce občanů chtělo na Pražském hradě Václava Klause. Vyplynulo to z průzkumu veřejného mínění, který pro Českou televizi uskutečnila agentura STEM.

Foto: Lenka Vozková
Článek

Klause by jako prezidenta chtělo 48 procent dotázaných. Kandidát ČSSD Miloš Zeman by se líbil 36 procentům respondentů a senátorka Jaroslava Moserová 16 procentům. Naopak za nejhoršího kandidáta Zemana označilo 36 procent dotázaných, Moserovou 34 procent a Klause 29 procent respondentů.

Poslanci a senátoři se minulý týden při první neúspěšné volbě nástupce Václava Havla chovali podle 59 procent dotázaných neodpovědně. Opak si myslí 34 procent respondentů a sedm procent nedovedlo odpovědět. Nejsilnější podporu má Klaus podle očekávání u stoupenců své strany. Sympatie ke Klausovi nejsou však zanedbatelné ani v táboře stoupenců KDU-ČSL.

Pozice Miloše Zemana u příznivců jeho strany je sice vysoká, ne však již tak jednoznačná. Zeman ovšem výraznou podporu nachází také v táboře voličů KSČM. Moserová má zřetelnou podporu pouze u příznivců KDU-ČSL a US-DEU.

Reklama

Výběr článků

Načítám