Hlavní obsah

Školáky přivítala ministryně i prezident

ČESKÁ REPUBLIKA

Zatímco konec prázdnin poznamenalo deštivé počasí, ve čtvrtek na cestu do školy více než 88 tisícům prvňáčků svítilo sluníčko. V osm hodin ráno téměř milión žáků základních škol a přes 523 tisíc žáků učilišť a středních škol přivítala pomocí rozhlasu ministryně školství Petra Buzková. Prezident Václav Klaus vítal školáky v Písku.

Článek

Školáků ubývá. Do základních škol nastoupilo letos o 31 300 žáků méně než loni, úbytek na středních školách a učilištích činí 1300 žáků. První školní týden je vždy odpočinkovou záležitostí. Učení čeká na školáky až od pátku a na mnohých místech kvůli stavebním úpravám či jiným důvodům až od pondělí. Ministryně Buzková školáky pozdravila v projevu, který vysílal Český rozhlas.

Sama se pak vypravila pozdravit prvňáčky do Mělníka. Vybrala si Základní školu Jindřicha Matiegky kde mají rámcový vzdělávací program pro základní školy. "Já osobně zavádění rámcových vzdělávacích programů považuji za obrovskou příležitost pro školy, pro jednotlivé pedagogy, aby měli větší šanci učit sami podle sebe," řekla ČTK Buzková.

Vítání školáků si nenechal ujít ani prezident Václav Klaus, který se kvůli tomu vypravil do Písku. Nejprve pozdravil prvňáčky na Základní škole J. K. Tyla a poté zavítal na zahájení na Vyšší odborné škole lesnické a Střední lesnické škole Bedřicha Schwarzenberga.

Ve Vodičkově dostali reflexní pásky

V Základní škole Vodičkova na Praze 1 dostalo 32 prvňáčků bezpečnostní reflexní pásky na předloktí. "Uvažovali jsme o různých dárcích. V úvahu připadaly i květináče s rostlinkou, o kterou by se děti staraly, ale nakonec jsme se rozhodli pro reflexní pásky. I prvňáčci si totiž musí uvědomit, že se stávají součástí silničního provozu. V centru města je totiž automobilová doprava všude velmi hustá," vysvětlil starosta Prahy 1 Vladimír Vihan, který prvňáky osobně přivítal.

Pasování na školáky

Ve velkém stylu vítala včera prvňáčky Základní škola Oskara Nedbala v Českých Budějovicích. Na prostranství u školy čekali na nové žáčky učitelé a potom noví žáci prošly připravenou zábavnou cestou od mateřské školky do školy. Tam je čekalo rozdávání medailí a pasování na školáky.

Sto třicet dětí na chvíli zapomnělo na trému, rozzářily se jim oči a začaly pokřikovat. "Už jsem ze školky pryč, jdu kolem hub," volal na otce malý Pavlík při své školní premiéře. Velké nadšení potom bylo vidět na konci připravené cesty, při rozdávání medailí a pasování na školáky. Učitel v kostýmu vzal pravítko položil je dítěti na rameno a řekl: "Pasuji Tě."

Zatímco v Budějovicích pasovali prvňáčky, ve Zlíně si tuto poctu připravili pro nové druháky. Každý školák musel před rytířem ve zbroji pokleknout a sklonit hlavu, poté jej rytíř dotykem svého meče na rameno pasoval na žáka druhé třídy a vyzval jej, aby byl čestný a spravedlivý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám