Hlavní obsah

Skandální, zhodnotil Babiš koaliční partnery, kteří torpédovali vlastní zákon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Páteční rozhodnutí Sněmovny nepodpořit novelu zákona o pojišťovnictví je podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) skandální. Ke schválení zákona, který byl primárně implementací evropské směrnice, chyběly tři hlasy. Poslanci ČSSD pro zákon nehlasovali, protože zástupci ANO předtím nepodpořili v koalici dohodnutý návrh na omezení provizí zprostředkovatelům, řekl předseda klubu ČSSD Roman Sklenák.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Babiš po skončení jednání připomněl, že neschválení normy bude mít za následek sankce ze strany Evropské komise. Pro návrh nehlasovala ČSSD ani část lidoveckých zákonodárců.

„Bylo by dobré, abyste věděli, co jste vlastně dneska nehlasovali, protože ze 74 potřebných hlasů bylo jenom 71 pro a z toho hnutí ANO mělo 40, KSČM 23, KDU šest a nezařazení dva. Jenom vám chci říct, že považuji za skandální, že Sněmovna tento zákon neodhlasovala,” konstatoval rozhořčeně Babiš. Zároveň poukázal, že nepřijetí zákona zkomplikuje pozici České národní banky v dohledu nad pojišťovnami.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Šéf poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola připustil, že si koalice musí své postoje vyjasnit.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák poukázal na to, že poslanci hnutí ANO nepodpořili koaličně dohodnutý pozměňovací návrh, který měl omezit provize zprostředkovatelům.

V reakci na to poslanci sociální demokracie nehlasovali pro celý zákon.

„Musíme si přiznat, že jsme něco dohodli a dohody nebyly naplněny. A musíme zákon předložit znovu a dodržovat to, na čem se dohodneme," uvedl.

O další fungování koalice se ale nebojí. Vládní trojka už prý společně prosadila desítky zákonů a v pátek šlo o výjimku. „Pokud se u jednoho zákona stane, že nejsou postupy dokonale sladěny, tak není možné konstatovat, že nefunguje koalice,” míní Sklenák.

Je to váš problém, vzkázala opozice

Opoziční poslanci TOP 09 a ODS ministra odkázaly na koaliční jednání. „Já za to nemůžu, že koalice není schopna prosadit svůj vládní návrh zákona,” připomněl ministrovi šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

„Máte dostatek hlasů, projevili jste to při mnoha jiných zákonech. Když vám to nevyjde, tak si nestěžujte na nás. Je to váš problém,” dodal.

Kamenem úrazu se u jinak nekonfliktní normy stal návrh na úpravu systému provizí pro zprostředkovatele pojištění. Babiš se kvůli němu dostal do sporu s poslancem ČSSD Ladislavem Šinclem, který původně navrhl omezení provizí. Koalice se posléze dohodla, že dojde k rozložení výplaty provizí pojišťovacím zprostředkovatelům na pět let.

Protože však nebyl schválen zákon jako celek, žádná pravidla se měnit nebudou.

Reklama

Výběr článků

Načítám