Hlavní obsah

Skandální záznam žene kontrolu do břeclavského domu seniorů

Právo, miv, tin

Domov seniorů v Břeclavi čeká mimořádná kontrola. I to je důsledek nahrávky ze schůzky břeclavských sociálních demokratů, z níž v pondělí obsáhle citovalo Právo. Na nahrávce se hovoří o účelovém rozdělování zakázek. Mimořádný audit veřejných zakázek nařídí i Jihomoravský kraj.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Článek

Vedení radnice se ve vyjádření, které kromě starosty Oldřicha Ryšavého (ČSSD) podepsali i místostarostové Jaroslav Parolek (ČSSD), Luboš Krátký (ODS) a Richard Zemánek (KDU-ČSL), distancuje od možnosti ovlivňování veřejných zakázek pro město Břeclav.

Spor křídel

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Odvolává se na svá pravidla transparentnosti vyhlašování zakázek. „Co se týká v článku zmíněných zakázek v domově seniorů, provedeme jejich kontrolu a na červnovém zastupitelstvu požádá starosta finanční a kontrolní výbor o jejich účast na kontrole,“ uvádí společné prohlášení.

V pozadí kauzy je střet dvou křídel. Soc. dem. je ve městě dlouho rozdělená, spory byly mezi Ryšavým a Parolkem. Pak se objevil spor mezi původními a novými členy ČSSD, reprezentovanými Zdeňkem Urbanem. Navenek je reprezentuje ředitel domova seniorů Jaroslav Válka.

„Přivedl do strany další lidi ze svého podnikatelského okruhu. Slyšíme od nich, že za rozhodující hlasování kasírují dvě stě korun,“ uvedl Právu zdroj uvnitř strany, který odmítl zveřejnit jméno. Tajemník OV ČSSD Petr Sulovský Právu řekl, že mají opatření, která tyto praktiky vylučují.

Příliv nových straníků nenastal

Nedošlo ani k výraznějšímu příchodu nových členů, který by zavdal důvody k podobným spekulacím. Střet obou táborů zatím vyvrcholil volbou předsedy městské organizace sociální demokracie, kde byli kandidáty Válka a Ryšavý.

Ve volbě zvítězil Ryšavý, a jak se ale po měsíci ukázalo, výsledek hlasování nebyl 40:36, ale remíza 38:38, a soc. dem. tedy musí vybírat městského předsedu znovu. Nahrávka, která poškozuje Válku, se objevila krátce před novou volbou. V té zvítězil Ryšavý, který svého rivala porazil poměrem hlasů 44 : 40 .

„Věřím, že tentokrát to bylo vše v pořádku a že hlasy spočítali správně,“ řekl Sulovský

Prověří zakázky

Jedním z mužů, kteří na nahrávce hovoří, je i asistent poslance Jiřího Petrů a statutární místopředseda Igor Chlup, který je členem dozorčí rady krajské společnosti pro centralizované zadávání veřejných zakázek Cejiza. Rada Jihomoravského kraje proto prověří všechny zakázky, ve kterých Chlup figuroval jako člen výběrové komise. Podle jihomoravského hejtmana a exposlance ČSSD Michala Haška jde o preventivní opatření.

„Rada Jihomoravského kraje zároveň zdůrazňuje, že ctí princip presumpce neviny, a dosavadní kontroly centrálního zadávání veřejných zakázek nepřinesly žádná negativní zjištění,“ napsal Právu Hašek. Chlup už dříve pro Právo odmítl, že by se podílel na manipulaci s veřejnými zakázkami.

Reklama

Výběr článků

Načítám