Hlavní obsah

Skandál v Uherském Hradišti může otřást memorandem

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uherské Hradiště

Šéf odborů Uherskohradišťské nemocnice Petr Vysloužil dostal začátkem týdne „hodinovou výpověď“. V pátek podepsané memorandum mezi ministerstvem zdravotnictví a lékaři výzvy Děkujeme, odcházíme se tak může otřást v základech.

Článek

Vysloužilovi i jeho odborovému zástupci a členovi dozorčí rady nemocnice Janu Uhýrkovi ředitel nemocnice Antonín Karásek sdělil, že až do konce výpovědní lhůty (do 28. února) jim nebude pro překážky na straně zaměstnavatele přidělena další práce.

„Jedná se v podstatě o hodinovou výpověď,“ přiznal Právu Vysloužil. Oba odboráři patří v nemocnici ke 44 lékařům, kteří se připojili k výzvě Děkujeme, odcházíme.

„To je skandální vyvrcholení sil, které si nepřejí centrální dohodu a snaží se zničit výsledek memoranda. Ředitel Karásek se chová po celou dobu neurvale a jeho pondělní výstup je kuriózní. Jeho jednání nemá v rámci republiky obdoby. Použijeme všech prostředků, abychom v nemocnici sjednali nápravu,“ sdělil Právu předseda LOK-SČL Martin Engel. Zároveň nechtěl předjímat, jaká situace může v nejbližších dnech v souvislosti s Uherskohradišťskou nemocnicí nastat.

Předseda České lékařské komory ve Zlíně Lubomír Nečas šel s vyjádřením ještě dál. „Osobně bych všem lékařům, kteří se ve Zlínském kraji účastní výzvy Děkujeme, odcházíme, doporučil, aby byli solidární a oba lékaře z Uherskohradišťské nemocnice podpořili. Tedy, aby do vyřešení situace nebrali zpět své výpovědi. Pokud někde v podnicích dochází ke stávkám, nikde se dosud nestalo, aby vyhodili šéfa odborů,“ poznamenal Nečas, který doufá, že situaci pomůže řešit hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák (ČSSD).

Ten však Právu nic bližšího nesdělil. „Bude se tím zabývat dozorčí rada. Nemocnice je akciová společnost,“ uvedl v SMS zprávě lakonicky Mišák. Právě hejtmani mají ale společně s ministrem zdravotnictví podle memoranda podepsaného mezi ministerstvem a lékařským odborovým svazem zajistit, aby se protestující lékaři mohli vrátit zpátky.

Oproti hejtmanu Zlínského kraje byl sdílnější předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD). „Na jižní Moravě si neumím takové jednání ředitele krajem zřizované nemocnice představit. Je to primárně věcí komunikace a před tou se neschová pan ředitel tím, že svým rozhodnutím v podstatě zakáže vedoucím odborů vstup do nemocnice,“ řekl Právu Hašek.

Lékaři cítí šikanu

Od protestujících lékařů v pondělí ředitel nemocnice dostal deklaraci s podmínkami, za kterých jsou ochotni vzít zpět výpověď. V deklaraci uvedli, že budou pokračovat v práci s tím, že dojde k jasnému navýšení platů, které je v memorandu ministerstva zdravotnictví a odborů deklarováno. Zároveň požadovali záruku, že nebude na kolegy, kteří se výzvy Děkujeme, odcházíme účastnili, vyvíjen nátlak nebo náznak šikany.

„Ta šikana ze strany ředitele už ale začátkem tohoto týdne začala,“ potvrdil šéf odborářů Petr Vysloužil a dodal: „Od pondělí mám prakticky zakázaný přístup na pracoviště. Mám zrušený účet v nemocničním informačním systému a nyní mám odevzdat klíče, razítka a vše ostatní,“ uvedl v pondělí Vysloužil.

Vedení nemocnice se tímto krokem snaží podle lékařů rozbít skupinu vzpurných doktorů podepsaných pod výzvou tak, aby, aby ve Vysloužilovi neměli oporu a snáze vedení podlehli.

„Ze zákoníku práce mám na tento postup právo. Tudíž jsem toho využil. Máme povolání, při kterém musíme každého ošetřit. Ze strany lékařů, kteří dali výpovědi, jde o sprosté vydírání a vyhrožování, že nechám zemřít lidi. Dám příklad. Narodí se vám ve dvě v noci novorozeně, který potřebuje ventilátor. A lékaři řekli, že nejenže se o něj nepostarají, ale naši odboráři navíc vyhrožovali slovenským doktorům, kteří byli ochotni se o tyto děti postarat. To už je za hranicí únosnosti,“ podotkl ředitel Karásek.

V Uherskohradišťské nemocnici se k výzvě přidalo a výpovědi podalo pětačtyřicet lékařů z přibližně 130 doktorů zaměstnaných na plný úvazek. V lednu jedna z doktorek výpověď stáhla. Odboráři nyní za vyhrocené situace nechtějí vzít výpovědi zpět. Pokud se nic nezmění, po 28. únoru do práce nenastoupí.

Řada lékařů navíc poukazuje na fakt, že ředitel Uherskohradišťské nemocnice je zároveň členem ODS a celou situaci politizuje. „Jako člen ODS zcela zjevně torpéduje memorandum dohodnuté mezi ministerstvem a Lékařským odborovým klubem. Nedodržuje garance, které dal jak ministr zdravotnictví Leoš Heger, tak Asociace krajů ČR. Ve svých vnitřních předpisech to ignoruje,“ konstatoval Vysloužil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám