Hlavní obsah

Skandál kolem Babišů se dostal i ke švýcarským čtenářům

Skandál kolem údajného únosu syna českého premiéra rozebírají i švýcarské deníky a zpravodajské weby včetně deníku Tagesanzeiger a bulvárního serveru Blick.ch. Čtenářům přibližují nejen pozadí celé kauzy, která patrně souvisí s obviněním šéfa české vlády z dotačního podvodu, ale zdůrazňují i vazby Babišovy rodiny na Švýcarsko.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Podrobně se ve středu tématu věnovaly servery Tagesanzeiger a ZUonline, které své články doplnily i zhruba 40sekundovou sekvencí z rozhovoru s Andrejem Babišem mladším, který je součástí videoreportáže serveru Seznam Zprávy.

Servery podtrhují tvrzení Babiše mladšího, že byl proti své vůli zavlečen na Krym a odtud se dokázal dostat na Slovensko a pak do Švýcarska. Tvrdí také, že je švýcarským občanem. „A to dodává údajnému případu únosu mezinárodní rozměr,” píše Zürcher Unterländer.

Vazba Babišovy rodiny na Švýcarsko

Tagesanzeiger mimo jiné vysvětluje, že Babišova rodina pocházející ze Slovenska má dlouholetou vazbu na Švýcarsko, kde nyní žije Andrej Babiš ml. i se svou matkou, Babišovou první manželkou Beatricií. Deník připomíná, že Andrej Babiš senior už v 60. letech své mládí strávil v Ženevě, kde jeho otec působil jako obchodní atašé. List se rovněž zmiňuje o podezření, že nynější český premiér tehdy pracoval pro československou tajnou službu.

Andrej Babiš přijede 3. prosince do Švýcarska na pozvání Curyšské univerzity, píše dále Tagesanzeiger. V největším švýcarském městě má český premiér zahájit výstavu s názvem Druhý život vyprávějící příběhy lidí, kteří ve Švýcarsku našli druhou vlast.

Server Blick stručněji shrnuje dosud známá fakta kolem kauzy. „Mezitím se české vyšetřovací úřady ocitly pod tlakem na vysvětlení, proč dosud samy ve věci nevyslechly Babišova syna,” uzavírá Blick.

Švýcarské servery vysvětlují i celé jádro kauzy, která se týká kauzy údajného zneužívání evropských dotací.

Nejnovější skandál související s kauzou Čapí hnízdo už v úterý neunikl ani světovým tiskovým agenturám, slovenským serverům, britské zpravodajské stanici BBC nebo Rádiu Svobodná Evropa. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám