Hlavní obsah

Sjezd ČSSD posvětil konec jednání o vládě s hnutím ANO

Právo, Novinky, kab, zpe
Hradec Králové
Aktualizováno

Delegáti sjezdu ČSSD posvětili konec jednání o vládě s hnutím ANO. Strana také zvolila řadové místopředsedy. Tandem předsedy Jana Hamáčka a prvního místopředsedy Jiřího Zimoly rozšíří poslanec Jaroslav Foldyna, pardubický hejtman Martin Netolický, radní Vysočiny Jana Fialová a poslanec Roman Onderka. Pátého místopředsedu bude volit Ústřední výkonný výbor.

Záznam: TK po sjezdu ČSSDVideo: ČTK

 
Článek

Sjezd vzal na vědomí páteční usnesení ČSSD, které schválilo, že strana ukončí jednání o vládní spolupráci s hnutím ANO. Pro bylo 277 delegátů, proti jich bylo dvacet.

Delegáti si zvolili čtyři řadové místopředsedy, páteho bude volit Ústřední výkonný výbor. „Vedení bude pestrobarevné a já to vidím jako obrovské plus. Doufám, že naše diskuze bude argumentační, nikoliv o svalech. I tak se na to těším,“ okomentoval výsledek Netolický.

Fialová ocenila, že po dvaceti letech získala Vysočina místopředsedkyni strany.

Foldyna delegátům slíbil, že se postará o to, aby o straně bylo slyšet. Předtím ve svém projevu hřímal, že by ČSSD měla změnit styl své politiky. „Myslím si, že bychom si měli uvědomit, že je konec tradičním konfekčním stranám a tradičním konfekčním politikům. Nikdo je nechce,“ řekl delegátům.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V Hradci Králové pokračoval 7. dubna 2018 40. sjezd ČSSD. Na programu byla volba místopředsedů strany. Na snímku Jaroslav Foldyna.

Voliče podle jeho názoru nezajímá „inkluze, ani gender, ani multi kulti“. „My musíme měnit podmínky jejich života,“ míní. Sám se řadí mezi politiky, kteří často kritizují politiku Evropské unie. „Já jsem přesvědčen, že naše členství v EU je správné, ale nad to říkám, že náš národní zájem je nad to,“ prohlásil.

Na posty místopředsedů kandidovalo 16 soc. demokratů. Poslanec Roman Onderka byl zvolen ve druhém kole volby.

Reklama

Výběr článků

Načítám