Hlavní obsah

Situace v US-DEU se vyostřuje, Praha chce mimořádný sjezd

– PRAHA

Situace ve vládní Unii svobody-DEU je po odchodu poslance Tomáše Vrbíka ze strany opět velmi nervózní a napjatá. Pražská organizace, které Vrbík šéfoval, žádá okamžité svolání mimořádného volebního sjezdu. Totéž chce i poslanec US-DEU z Moravskoslezského kraje Marian Bielesz, který bude možná následovat Vrbíka a také odejde ze strany.

Foto: Josef Zajíc

Sportovní Trojhalí v Ostravě 14.9.2014: Cvičí Anička z Trampolíny Liberec.

Článek

Předsednictvo Unie svobody-DEU je přesvědčeno, že rozhodnutí poslance Tomáše Vrbíka vystoupit z této vládní strany neohrozí fungování vládní koalice s ČSSD a KDU-ČSL, která má ve Sněmovně nejtěsnější většinu 101 hlasů. Na mimořádné tiskové konferenci to ve středu oznámil předseda unionistů Petr Mareš. Situací se ve středu dopoledne zabývalo předsednictvo unionistů, jednání se zúčastnil i Vrbík.

Poslanec zůstává i nadále členem desetičlenného klubu US-DEU ve Sněmovně. Mareš uvedl, že Vrbík své kritické postoje k některým vládním krokům vyjadřoval již dříve a schopnost frakce dosáhnout dohody na základních věcech se ani po jeho odchodu ze strany nic nemění.

Otázkou, zda svolat mimořádný volební sjezd, po němž volají někteří poslanci i řadoví členové, se podle Mareše bude zabývat republikový výbor strany. "Bude záležet, jak se k tomu (členové vedení) postaví, jestli se budou tvářit, že se nic neděje, nebo jestli opravdu z toho vyvodí důsledky," řekl poslanec Bielesz. Podle toho se rozhodne, zda z US-DEU také vystoupí. Volební průzkumy podle něj ukazují, že situace US-DEU je špatná.

Chtějí změnu ve vedení

Také unionisté z hlavního města vyzvali Mareše a další členy vedení, aby přijali osobní odpovědnost za stav strany, které průzkumy dávají mizivou šanci dostat se do Sněmovny i Evropského parlamentu. Řekla to členka pražského výboru a předsedkyně Pravicové platformy US-DEU Zdenka Dubová. Vedení strany se podle ní nedrží původního liberálního programu Unie svobody a výtky členské základny dlouhodobě bagatelizuje.

Praha podle ní není jediným nespokojeným regionem. "Myslím, že pokud se nestane nějaká rychlá změna, pak je ohrožena sama existence poslaneckého klubu US-DEU," uvedla Dubová, která dlouhodobě kritizuje směřování nejmenší vládní strany. Vrbíkův krok schvaluje, poslanec podle ní má především respektovat program, za nějž byl zvolen.

Někteří řadoví unionisté podle ní nebudou ani svůj odchod ze strany vyhlašovat veřejně - ke konci března prostě jen nezaplatí členské příspěvky, a automaticky tím přestanou být členy strany.

Unionistický klub má deset členů, což je minimální počet pro ustanovení poslanecké frakce. Nyní ji tvoří tři nestraníci - Vrbík, Svatopluk Karásek a Táňa Fischerová - a sedm unionistů.

Anketa

Jak vidíte budoucnost US-DEU?
Stabilizuje se a do voleb do Sněmovny v roce 2006 půjde samostatně.
18,6 %
Sloučí se s jinou stranou.
15,3 %
Do voleb půjde v koalici s jinou stranou.
16,7 %
Do voleb ukončí činnost.
49,4 %
Celkem hlasovalo 528 čtenářů.

Reklama

Související články

Poslanec Tomáš Vrbík vystoupil z US-DEU

Poslanec Tomáš Vrbík (US-DEU) vystoupil z Unie Svobody. Z poslaneckého klubu US-DEU ale neodchází. Vládní koalice se tak zatím nemusí obávat toho,...

Výběr článků

Načítám