Hlavní obsah

Širší vedení SZ ustoupilo Bursíkovi, nebude prosazovat Zubovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Republiková rada zelených se v neděli nesejde, jak plánoval její šéf Dalibor Stráský. Širší vedení strany tak nedostane možnost před pondělním jednáním poslaneckého klubu a předsednictva promluvit do výběru ministra školství, což odpovídá názoru šéfa zelených a vicepremiéra Martina Bursíka na rozdělení vnitrostranických kompetencí. Rada měla posoudit kandidaturu své poslankyně Olgy Zubové.

Článek

"Místopředseda rady Matěj Stropnický rozeslal ve čtvrtek večer zprávu, podle které nebude předsednictvo usilovat o svolání rady na tento víkend, v jednání je původní termín, tedy 1. prosinec," uvedla mluvčí zelených Eva Rolečková.

S návrhem nominovat na uvolněnou funkci poslankyni SZ Olgu Zubovou přišli ve středu večer na setkání užšího vedení zelených Stráský spolu s Kuchtovou a jejím někdejším náměstkem Dušanem Lužným.

Plánované nedělní setkání Rady mělo její kandidaturu posoudit. Šéf strany Martin Bursík však ale dlouhodobě usiluje o to, aby resort vedl někdo z akademické obce.

Osobnost, která by se měla ujmout ministerstva po Daně Kuchtové, chce Bursík navrhnout premiérovi Mirkovi Topolánkovi do konce příštího týdne.

Stráský zřejmě bude rezignovat na členství v radě

Stráský spolu s místopředsedou zelených Matějem Stropnickým o svolání rady rozhodli ve středu pozdě večer. Během čtvrtka Stráský změnil názor a nejbližším stranickým kolegům oznámil, že má v úmyslu v neděli rezignovat na členství v radě.

Podle neoficiálních informací tak učinil po rozhovoru s Bursíkem.

Stráský není k zastižení, telefon nezvedá podle Rolečkové ani zeleným. Ve čtvrtek řekl, že rezignaci zvažuje. Jestliže se funkce vzdá, zřejmě tak učiní na krajské konferenci jihočeské organizace, která se odehraje v neděli v Českých Budějovicích.

Bursík má svého kandidáta

Bursík údajně má svého kandidáta, ale jeho jméno odmítl prozradit. Kandidáti by podle jeho plánů měli promluvit až na pondělním zasedání poslanců a předsednictva, na které byli pozváni i členové školské sekce strany.

Spekulace, že by se mohl ministrem stát bývalý rektor Masarykovy univerzity Jiří Zlatuška Bursík rezolutně odmítl. Média nyní spekulují o možné kandidatuře rektora Vysoké školy chemicko-technologické Vlastimila Růžičky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám