Hlavní obsah

Sirotek z Ghany už studuje v Praze. Díky české učitelce

Právo, Stáňa Seďová

Učitelka angličtiny z Prahy dokázala změnit život chlapci, který přežíval na ulici v Ghaně. S její pomocí se z bezdomovce stal učitelem v Accře, a tento měsíc dokonce studentem České zemědělské univerzity v Praze (ČZU). Našel si také práci.

Foto: Foto archiv Jana Farrington Douglas

Theo díky Janě a sbírce, kterou uspořádala, nastoupil v listopadu jako student na ČZU.

Článek

Deník Právo přinesl v září příběh paní Jany (42) a Thea (21), kteří se seznámili na sociální síti. Bývalou ředitelku jazykové školy zaujal příběh kluka, kterému zemřela maminka, macecha ho jako devítiletého vyhnala i s bratrem na ulici. Z toho, co se mu podařilo vydělat, si platil školu. Certifikát, něco, jako je naše maturita, mu však škola nevydala, protože měl dluh na školném.

O tom, jakým směrem se ubere jeho život, tehdy rozhodlo 210 amerických dolarů. Ty po měsících dopisování poslala Jana přímo na účet školy. Theo dostal diplom a stal se učitelem v místní základní škole. Ale tím skončit nechtěl. Snil o studiích ekonomie, aby mohl ve své zemi pomáhat.

Pomohlo pivo

Ke splnění tohoto snu však tehdy chybělo 5000 dolarů, české vízum, povolení ke studiu a přijetí na univerzitu. „Nemohla jsem to vzdát. Pomohli mi přátelé, známí a dárci přes americký portál GoFundMe, kde jsme náš příběh zveřejnili a přes který nám přispívají i naši krajané. Víza se nakonec také podařilo vyřídit a v listopadu Theo přiletěl,“ řekla Jana.

O sirotcích se ve Sněmovně nebudeme bavit, rozhodli poslanci koalice, komunistů a SPD

Domácí

Aklimatizace ve zcela jiném prostředí, než na jaké byl Ghaňan zvyklý, byla svízelná i úsměvná.

„Zatím nejtěžší bylo zvykání si na stravu. Týden v kuse zvracel a nepomáhaly léky, doktoři ani dieta. Pomohlo až první pivo v jeho životě. Nejvíc je fascinovaný systémem silnic, dálnic a jejich značením, přistál totiž v Berlíně. Další věc, která ho zaráží, jsou různé rasy psů, které chováme. O víkendu jsme ve Hvězdě potkali srnčího ratlíka a jezevčíka, a to se teda vůbec nemohl přestat smát,“ popisuje Jana Theovo poznávání Česka.

Přijměme dětské uprchlíky bez kamer a fotících se politiků, vyzval Petříček

Domácí

„Jinak je velice přizpůsobivý, například MHD pochopil velmi rychle, je schopný se pomocí aplikace v telefonu dostat kamkoliv. Už si pamatuje skoro všechny zastávky, co má po cestě do školy. A to tam jezdí hodinu,“ uvedla paní Jana.

„Studuje management a ekonomii na zemědělce. Bojuje trochu s počítači. Sice technologie ovládá, ale jen ty v telefonu. Vzhledem k tomu, že počítač zná skoro jen z obrázků, tak mu dělalo problém vyplnit správné výsledky anglického testu a excelovou tabulku nezvládl vůbec,“ prozradila ještě na čerstvého vysokoškoláka.

Dvě práce

Práce si Theo našel hned dvě. Bude číšníkem v hotelu Hilton a prodavačem v KFC. On sám ani ze školy, ani ze zaměstnání strach prý nemá.

„Češi se sice vůbec neusmívají, to mě překvapilo, ale jakmile se na něco zeptám nebo poprosím o pomoc, každý mi hned ochotně pomůže. Líbí se mi tu opravdu moc. Na Praze mě nejvíc fascinuje MHD, ta je úžasná,“ dodal Theo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám