Hlavní obsah

Šimonovský blokuje Tvrdíka na lukrativní post

Novinky, Kamil Houska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle informací Práva lidovecký ministr dopravy Milan Šimonovský blokuje už druhého vládního kandidáta na post ředitele České správy letišť. Poté, co nesouhlasil s tím, aby tento významný post ve státní firmě obsadil bývalý šéf Národního bezpečnostního úřadu Tomáš Kadlec, se postavil i proti exministrovi obrany Jaroslavu Tvrdíkovi.

Foto: Jiří Horák videovize.info

Náchod chce zvýšit počet parkovacích míst na úkor železnice.

Článek

Přitom na jmenování Tvrdíka do čela správy letišť už byla podle zdrojů Práva ve Špidlově vládě politická dohoda. Spor může být o to vážnější, že Šimonovský nejprve s Tvrdíkem souhlasil, aby v pondělí večer změnil názor a dal skrze své podřízené najevo, že s takovým krokem nepočítá. Učinil tak poté, co se zpráva o Tvrdíkovi dostala na veřejnost.

Neřízená střela?

V KDU-ČSL je přitom o Šimonovském známo, že si velmi věří a ohání se tím, že má silnou stranickou pozici díky vlivné jihomoravské lidovecké základně. Navíc má jistotu v podobě křesla senátora. Někteří mu přezdívají neřízená střela, protože se domnívají, že si hodně "hraje po svém". Zdroje z vlády tvrdí, že exministr obrany Tvrdík už dokonce byl s nabídkou šéfovat správě letišť seznámen. Ještě v pondělí odpoledne se domnívaly, že se čeká už pouze na Tvrdíkovo vyjádření. Myslely, že Šimonovský nebude stát v cestě.

"Bylo mu to (Tvrdíkovi) nabídnuto, hovořilo se s ním o tom, jaké problémy správu letišť trápí, ale je to zatím pouze v jednání. Konečný verdikt ještě nezazněl," řekl Právu dobře informovaný zdroj. Vpodvečer mluvčí ministerstva dopravy Ludmila Roubcová k Tvrdíkovu jmenování nečekaně uvedla, že "ministerstvo nic takového nechystá". Sám Tvrdík se nechtěl o své budoucnosti moc bavit. Na dotaz Práva, zda se stane ředitelem správy letišť, pouze odpověděl: "Rozhodnutí, co budu dělat, jsem ještě neučinil. Veřejnost budu informovat ve chvíli, kdy se pro konkrétní nabídku rozhodnu a podepíši pracovní smlouvu."

Vláda chce do čela ČSL prověřeného člověka

Už dříve přitom Tvrdík prohlásil, že se rozhoduje mezi pozicí ve státní službě, soukromém sektoru nebo studijním stipendiem v zahraničí. Tvrdíkovi nahrává skutečnost, že správa letišť je jedním ze strategických podniků v ČR, v němž se disponuje často s utajovanými skutečnostmi. Stát by proto uvítal, aby v jeho čele byl někdo, kdo už v bezpečnostní komunitě působil, což Tvrdík svým angažmá na ministerstvu obrany splňuje.

Státní podnik Česká správa letišť provozuje mezinárodní letiště v Praze-Ruzyni, Ostravě a Karlových Varech. Čistý zisk firmy podle ČTK loni stoupl podle předběžných výsledků o tři procenta na 588 miliónů korun. Vzhledem k plánovaným investičním aktivitám je navíc firma pro manažery velmi lákavá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám